poniedziałek, 19 marca 2012

Domowa oliwa z oliwek z dodatkami

Oliwa z oliwek z różnego rodzaju dodatkami to świetny pomysł na urozmaicenie jej smaku, a także spore ułatwienie w kuchni. Gdy nie mamy pod ręką czosnku czy świeżych ziół, taka oliwa doda naszym daniom potrzebnego aromatu. Oczywiście można dostać gotowe oliwy z dodatkami, ale myślę że warto przygotować ją samodzielnie, według własnych smaków i pomysłów. Wystarczy zaopatrzyć się w bardzo dobrą jakościowo oliwę z pierwszego tłoczenia i ulubione dodatki. Dzisiaj proponuję oliwę z płatkami chili, czosnkiem i rozmarynem, ale polecam też przygotowanie sobie kilka wariantów smakowych, na przykład oliwę czosnkową, ostrą z papryczkami chili czy ziołową.

Składniki (na 1 litr oliwy)
  • wyparzona i osuszona szklana butelka o pojemności 1 l z zamknięciem
  • 0,75 l bardzo dobrej oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
  • 5 gałązek rozmarynu
  • łyżeczka  suszonych płatków chili
  • 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
  1. Rozmaryn dokładnie myjemy i osuszamy, czosnek obieramy.
  2. Do butelki wkładamy czosnek, rozmaryn i płatki chili.
  3. Całość zalewamy oliwą, zakręcamy i dokładnie mieszamy.
  4. Oliwa z czasem nabiera aromatu, po kilku dniach jest już łagodnie czosnkowo-ziołowa, po około 2-3 tygodniach jej zapach bardzo intensywnieje. Po zużyciu części, można do butelki dodać świeżą porcję oliwy.
Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Tez robie w domu oliwy smakowe, sa o wiele lepsze niz te kupne, i mozna dodac to do sie lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem dobra oliwa, bagietka i kieliszek wina to dla mnie cale danie i do tego jestem w 7 niebie:) Polecam tez oliwe z wysokiej jakosci suszonymi pomidorami;)

    Krysia
    codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała jako podarek.
    cudowna, aromatyzowana. zyskuje na szlachetności.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka oliwa to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń