czwartek, 8 marca 2012

Tarta z cukinią, rozmarynowymi ziemniakami i mozzarellą

Pyszna wegetariańska tarta z plasterkami podsmażanej cukinii, ziemniaków z rozmarynem i mozzarellą. Całość zalana masą jajeczno-parmezanową. Przepis własny :), Spód z kruchego ciasta jest tak uniwersalny, że aż się prosi o eksperymentowanie i przygotowywanie różnych wariacji. Dzisiejsza wersja świetnie smakuje na przykład z zielonymi sałatami z awokado, tworząc fajny duet na zdrową i sycącą kolację.




Składniki (na jedną tartę o średnicy 20 cm):
spód:
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko (białko wykorzystamy do masy)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • fasola typu jaś lub specjalne kulki do obciążenia tarty podczas pieczenia
masa:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 duży lub dwa małe ziemniaki
  • 1 kulka mozzarelli
  • białko i dodatkowo dwa jajka
  • szklanka słodkiej śmietany 18% 
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielone)

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na spód ciasta szybko wyrabiamy. Jeżeli składniki nie chcą się połączyć, dodajemy odrobinę zimnej wody. 
  2. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 45 minut.
  3. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w cienkie plasterki i smażymy na oliwie aż się zarumienią. Dodajemy sól, pieprz i rozmaryn do smaku.
  4. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Także smażymy na oliwie, soląc i pieprząc.
  5. Mozzarellę kroimy w plasterki, jajka roztrzepujemy w misceczce.
  6. Formę do tarty (najlepiej taką z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  7. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i delikatnie przenosimy do formy, wylepiając starannie dno i brzegi. Ewentualny nadmiar ciasta obcinamy nożem i możemy wykorzystać do zrobienia małych tarteletek. Uwaga: kruchym ciastem można także wylepić formę, bez rozwałkowywania. Wystarczy odrywać małe kawałki ciasta, w ręku robić z nich cienkie placuszki i wypełniać formę. Trzeba tylko zadbać, żeby starannie  i równo wykleić całą formę wraz z brzegami. Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach.
  8. Formę do tarty przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  9. Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni.
  10. Formę z tartą przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą (lub specjalnymi kulkami) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i obciążenie i pieczemy jeszcze 7-10 minut, aż spód się zarumieni.
  11. Jajka wraz z dodatkowym białkiem roztrzepujemy widelcem lub różdżką.
  12. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy roztrzepanymi jajkami (zapobiegnie to pękaniu spodu i wsiąkaniu masy).
  13. Na spód kładziemy plasterki ziemniaków, cukinii i mozzarelli.
  14. Do roztrzepanych jajek dodajemy parmezan i śmietankę, całość energicznie mieszamy.
  15. Tartę zalewamy masą i pieczemy przez około pól godziny, aż jajka się zetną.
  16. Na koniec można posypać dodatkowym parmezanem i podpiec z włączoną opcją grill.
 Smacznego!

P.S. Tarta równie cudownie smakuje odgrzewana następnego dnia :)



3 komentarze:

  1. Wspaniale wyglada! Moze taka tarta przekonalaby mojego Mezczyzne do jedzenia "ciasta na obiad"? :)

    OdpowiedzUsuń