czwartek, 22 marca 2012

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klasyka trochę "podrasowana" parmezanem. Widziałam w programie Nigelli Lawson jak przygotowywała takie klopsiki z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. W tym wydaniu użyłam mielonego mięsa z indyka, dzięki czemu klopsiki są delikatniejsze.  Gotowałam je w sosie pomidorowym (użyłam uniwersalnego sosu potrójnie pomidorowego).  To comfort food w czystej postaci, danie które zawsze się udaje i trafia w gusta prawie każdego, do tego wdzięczna baza do podawania na kilka sposobów: z ziemniaczkami, makaronem, zapieczone z mozzarellą...

Składniki: (na około 30 malutkich pulpecików):
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sos pomidorowy wg tego przepisu
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy ręką przez minimum pięć minut. 
  2. Z masy mięsnej formujemy malutkie kuleczki i układamy je na desce do krojenia.
  3. Gotowe pulpeciki przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
  4. Po tym czasie kotleciki gotujemy w sosie pomidorowym przez około 30 minut, co jakiś czas delikatnie potrząsając garnkiem, żeby pulpeciki się przekręciły.
Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Zgadzam sie, takie klopsiki to idealny comfort food - i maja ten plus, ze w przeciwienstwie do innych dan, ktore podpadaja pod te kategorie, wcale nie sa tak kaloryczne i niezdrowe. Piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) I właśnie, to prawie dietetyczne danie :)

      Usuń
  2. Pyszne, bardzo lubię pulpeciki w sosie pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to też comfort food... coś jest w tych kuleczkach, że kojarzą się z domem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Ja jestem zdecydowanie fanem podawania tych pięknych klopsów w kokilkach:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń