wtorek, 6 marca 2012

Pikantne spaghetti

Czy też już nie możecie doczekać się wiosny? Żeby sobie to oczekiwanie trochę umilić proponuję odrobinę kolorów na talerzu. Pikantne spaghetti  przyrządzicie z "zimowych" składników, ale jest w nim też odrobina wiosny: jest lekkie, kolorowe i pachnące. Z nutką pikanterii :)


Składniki (dla dwóch osób):

  • 10-12 średniej wielkości pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 selery naciowe
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 garści makaronu typu spaghetti 
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pół papryczki chili
  • garść listków bazyli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • starty parmezan lub inny twardy żółty ser do posypania
Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food. Zmodyfkowałam go.
Wykonanie:
  1. Pieczarki dokładnie myjemy (można obrać, nie trzeba). Kroimy w talarki.
  2. Na suchej patelni rozkładamy pieczarki tak by się nie dotykały, solimy i smażymy je partiami, aż puszczą sok.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, papryczkę rozkrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i drobno siekamy. Potem dokładnie myjemy ręce, żeby ostrość papryczki nie dostała się do skóry czy oczu.
  5. Patelnię wycieramy do sucha i rozgrzewamy na niej oliwę z czosnkiem. Wrzucamy już wszystkie pieczarki, cebulę, selery i papryczkę chili. Smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Potem dodajemy pomidory z puszki (jeżeli są w całości trzeba je pokroić) wraz z sokiem. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut.
  6. Makaron gotujemy al dente (czyli tak, żeby był lekko twardawy).
  7. Makaron mieszamy z warzywami, dodajemy natkę pietruszki i bazylię. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
  8. Makaron posypujemy serem i od razu podajemy.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. pierwsze zdjęcie jest niemiłosiernie apetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo makaron to taki wdzieczny temat do kombinacji... Podoba mi sie ta wersja - pikantna i intrygujaca!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że pikantne to jeszcze spaghetti.. Uwielbiam takie makarony!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do dodania przepisu do akcji konkursowej na Durszlaku: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o wklejeniu banerka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Az czuje zapach tego makaronu przez monitor... :) Pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bosko!

    ps. przeszło mi przez myśl, patrząc na zdjęcie, że nie potrafię jeść spaghetti posługując się łyżką i widelcem... i aż mi wstyd :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm parujące, pachnące, bajecznie smaczne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  8. Spaghetti pod każdym względem jest pyszne, zaraz zjem monitor ;P

    OdpowiedzUsuń