środa, 25 kwietnia 2012

Rogaliki zatapiane z konfiturą

Przepis na ciasto drożdżowe, które po wyrobieniu należy umieścić w zimnej wodzie i poczekać aż wypłynie znalazłam na blogu Z piekarnika. Zabieg polegający na lekkim podtopieniu ciasta na tyle mnie zainteresował, że postanowiłam wypróbować ten przepis :) Rogaliki mnie nie zawiodły: są miękkie, pięknie wyrośnięte i co bardzo ważne długo zachowują świeżość. To świetna alternatywa dla rogalików krucho-drożdżowych, gdyż ciasto nie musi leżeć przez noc w lodówce.



Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej + do podsypania stolnicy
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki drobnego cukru 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

  • nadzienie:  konfitura cytrusowo-melonowa i konfitura z figi (użyłam takiej)
    Wykonanie:
    1. Mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
    2. Po tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy sól i roztopione, lekko przestudzone masło. Dodajemy żółtka i wyrośnięty rozczyn, całość wyrabiamy bardzo dokładnie przez minimum 5 minut.
    3. Wyrobione ciasto zawijamy w czystą ściereczkę i umieszczamy w garnku z bardzo zimną wodą.
    4. Czekamy aż ciasto wypłynie (u mnie trwało to około 30 minut).
    5. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.
    6. Z ciasta wycinamy trójkąty, na każdym umieszczamy łyżeczkę nadzienia i zawijamy rogaliki.
    7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy około 15-20 minut.
    8. Po ostudzeniu rogaliki można posmarować lukrem.
    Smacznego!


    3 komentarze: