środa, 30 maja 2012

Zupa ze świeżego szczawiu

Szczaw można dostać przez cały rok w słoiku, ale kiedy pojawia się ten świeży zawsze się skuszę. Potem płucząc listek po listku i odrywając każdą łodyżkę trochę narzekam na co mi to,  ale wiem, że smak zupy wynagrodzi wszystkie trudy. Zawsze :)
\

poniedziałek, 21 maja 2012

Krem z młodej marchwii

Dzisiaj w roli głównej pyszna, lekko słodkawa i delikatna zupa z młodej marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego, imbiru i kminu rzymskiego. Serwowana z świeżym koperkiem, prażonymi ziarnami kminu i jogurtem naturalnym oraz chlebkiem naan. Do przygotowania w pół godziny!

czwartek, 17 maja 2012

Zielone gnocchi

Zielone gnocchi to nic innego jak ziemniaczane, delikatne, włoskie kluseczki z dodatkiem świeżego szpinaku. W tej wersji ugotowane gnocchi przełożyłam mozzarellą i zapiekłam pod sosem pomidorowym. Gnocchi doskonale się mrożą, polecam więc przygotowanie większej ilości i odłożenie części "na potem".

wtorek, 15 maja 2012

Tarta kajmakowo-czekoladowa

Przepyszna, bogata w smaku tarta z polewami i dodatkiem słodkich i słonych orzechów. Pierwsza warstwa to masa kajmakowa wymieszana z odrobiną słonych orzeszków ziemnych, przykrytych drugą warstwą czyli polewą czekoladową ozdobioną słodkimi orzeszkami ziemnymi w miodzie. Ciasto wymaga trochę czasu i pracy, bo przygotować musimy i spód i dwie polewy, ale osiągnięta dzięki temu idealna, słodko-słona równowaga jest tego warta :)

poniedziałek, 7 maja 2012

Botwinka jak u babci

Jak u mojej babci rzecz jasna :) Ale wiem, że podobną zupę jadało w dzieciństwie także wielu z Was.  Moja babcia robiła ją zawsze ze swoich buraczków działkowych, ale młode buraczki wraz z liśćmi są teraz do kupienia na każdym bazarku, więc nie ma co zwlekać, czas na botwinkę!