wtorek, 19 czerwca 2012

Boeuf Strogonow

Dzisiaj szybka jednogarnkowa propozycja na obiad czy kolację.  Boeuf Strogonow to wszystkim dobrze znana klasyka, choć pewnie każdy robi go odrobinę inaczej. Ten przepis to wersja z mojego  domu, z polędwiczek wieprzowych, z dodatkiem przecieru pomidorowego i ogórków kiszonych.
  
   
Składniki: (na 6 porcji):
  • 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 200-300 g pieczarek,
  • 4-5 średnich ogórków kiszonych,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1-2 łyżki musztardy,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, słodka papryka – do smaku,
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:
  1. Mięso myjemy, usuwamy ewentualne błony i kroimy w paseczki. Rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso. 
  2. Cebulę siekamy w kostkę.
  3. Usmażone mięso odkładamy do większego garnka, na tej samej oliwie smażymy cebulę. 
  4. Na patelnię z cebulą wylewamy bulion i całość przekładamy do garnka z mięsem.
  5. Mięso dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
  6. W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy pieczarki. Ogórki kroimy w paseczki.
  7. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i ogórki i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  8. Mąkę rozcieramy ze śmietaną i powoli dodajemy do Boeuf Strogonowa cały czas mieszając.
  9. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku.
Podajemy z bułką lub ziemniakami z wody.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Rzeczywiście pięknie podana potrawa. Jednak nie chciałabym się czepiać, ale
    Boeuf Strogonow powinien zawierać wołowinę, a nie wieprzowinę. Wszak "boeuf" to z francuskiego wołowina. Tak czy siak musiało być przepyszne, bo wieprzowinka też jest smaczna.

    OdpowiedzUsuń