niedziela, 29 lipca 2012

Razowa tarta z jagodami pod bezową chmurką

Nie wiem jak to się stało, ale kruche ciasto na razowej mące pierwszy raz zjadłam dopiero niedawno. Od razu pokochałam ten smak! Dodatkowo bardzo miło zaskoczyło mnie to,  że samo przygotowanie ciasta jest o wiele łatwiejsze od tradycyjnego przepisu na kruche. Robiłam je już trzykrotnie i za każdym razem jakoś tak sprawniej i szybciej wszystkie składniki łączą się w całość. Także gorąco polecam, także tym, którzy do tej pory nie lubili przygotowywać tego typu wypieków właśnie ze względu na kłopotliwe zagniatanie. A poza ciastem razowym? Jagody i beza, czyli hmh czego chcieć więcej?

Składniki (na okrągłą formę do tarty o średnicy spodu 24 cm):
Przepis na kruche ciasto pochodzi ze strony Moje wypieki.
ciasto:
  • 225 g mąki pszennej razowej
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • kaszka manna do posypania blaszki
  • papier do pieczenia i ceramiczne kulki/ziarna fasoli/małe ceramiczne foremki do obciążenia ciasta
masa jagodowa:
  • 1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy)
  • 0,5 kg jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki brązowego cukru
masa bezowa:
  • 1 białko (jeżeli mamy białka możemy użyć nawet 2-3 białek i pominąć żółtko, ja wykorzystałam je żeby zabezpieczyło ciasto przed namoczeniem, ale wystarczy też mocniej podpiec spód)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
  1. W dużej misce zagniatamy szybko wszystkie składniki na ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  2. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy kaszką manną. Ciasto dzielimy na 3 części, 1/3 odkładamy do lodówki, 2/3 rozwałkowujemy na papierze do pieczenia lub blacie podsypanym minimalną ilością mąki na placek i wylepiamy blaszkę (osobiście polecam po prostu odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać w ręku i wylepić blaszkę, ewentualnie delikatnie podsypując mąką rękę). Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.  Schłodzoną blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia i na wierzchu rozsypujemy ceramiczne kulki/fasolę (ja używam do obciążenia ciasta małych foremek żaroodpornych). Pieczemy 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i pieczemy jeszcze 5-7 minut, aż ciasto się delikatnie zarumieni.
  4. Żółtko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim jeszcze gorący spód. 
  5. Jagody myjemy i dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, pszenną i cukrem.
  6. Białko ubijamy, gdy jest sztywne dodajemy stopniowo cukier puder. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
  7. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy/rozpłaszczamy i wycinamy paski.
  8. Na podpieczony spód wykładamy jagody, masę bezową i z pasków ciasta układamy kratkę.
  9. Pieczemy 20-30 minut, aż białka się zetną i kratka z ciasta będzie przyrumieniona.
  10. Dokładnie studzimy i dopiero wtedy ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy.

Smacznego!

P.S. Robiłam też wersje z malinami zamiast jagód, oraz w wersji bez chmurki bezowej (wtedy pomijamy też smarowanie spodu żółtkiem i jest to wypiek bez jajek), również polecam!


6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda przepięknie :) I zgodzę się, kruche ciasto lepiej smakuje z mąką razową czy pełnoziarnistą. Ten orzechowy posmak jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Ja jeszcze uwielbiam kruche na mące orkiszowej. Generalnie coraz rzadziej sięgam po zwykłłą białą mąkę pszenną :)

      Usuń
  2. podoba mi się to razowe ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O razowej tarcie też wczesniej nie słyszałam, ale skoro tak polecasz i na zdjęciach tak rewelacyjnie wygląda, to pewnie niebawem wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam tarty, czas to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń