środa, 25 lipca 2012

Wołowina i fasolka stir-fry

Stir-fry czyli błyskawiczne smażenie w woku w wysokiej temperaturze. Ewentualnie woka zastąpić może patelnia z wysokim brzegiem.  Przygotowanie tego dania zajmie Wam tyle czasu ile ugotowanie ryżu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie wołowiny: musi być pokrojona w tak cienkie paski, żeby już po paru minutach smażenia stała się krucha i soczysta. Polecam, póki fasolki pod dostatkiem!


Składniki (na 4 porcje):

przepis pochodzi z Magazynu Everyday Food (July/August 2012). Zmieniłam trochę proporycje składników i wzbogaciłam go o ziarna sezamu i dwa rodzaje fasolki.
  • około 200-300 g polędwicy wołowej lub 2 kawałki steka z wołowiny
  • około 300 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej, użyłam mieszanki obu) umytej i z obcietymi końcówkami
  • 4 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki sosu rybny
  • pęczek świeżego koperku, posiekanego
  • 2 łyżki oleju (użyłam słonecznikowego)
  • ryż do podania
Wykonanie:
  1. Gotujemy ryż (użyłam ryżu w woreczku mieszanki dziki & parboiled).
  2. Mięso myjemy i kroimy w bardzo cienkie paski w poprzek włókien (można mięso włożyć do zamrażalnika na parę minut przed krojeniem).
  3. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i smażymy mieszając przez około 4-5 minut.
  4. Odkładamy mięso na bok, a do woka dodajemy fasolkę i smażymy cały czas mieszając przez około 5 minut. 
  5. Po tym czasie dodajemy imbir, czosnek i sezam i smażymy jeszcze przez parę minut.
  6. Dodajemy usmażone wcześniej mięso, koperek i sos rybny. Mieszamy i smażymy przez minutę/dwie.
  7. Podajemy z ryżem.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Pyszne i szybkie. Czego chciec wiecej? Zdjecia swietne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się rewelacyjnie. Składniki nie są kosmiczne - zatem wypróbuję na pewno! Dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń