niedziela, 19 sierpnia 2012

Tymiankowe kurczę z polentą

Ćwiartki kurczaka w marynacie na bazie świeżego tymianku i miodu, zapieczone w piekarniku, podawane z polentą i sałatką z brzoskwiniami. Bardzo aromatyczna i soczysta propozycja na nieskomplikowany, ale jednak efektowny obiad. Polecam!


Składniki (porcja dla 2 osób):
kurczak:
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • garść świeżego tymianku, posiekanego
  • 3 łyżki płynnego miodu (stały miód trzeba wcześniej rozpuścić)
  • 1/2 szklanki  oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
polenta:
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • niecałe dwie szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła lub oliwy

Wykonanie:
Polenta:
  1. Wodę gotujemy wraz z solą, dodajemy kaszkę i gotujemy przez 5-7 minut. Na końcu dodajemy gałkę muszkatołową i masło/oliwę.
  2. Blaszkę albo naczynie żaroodporne z wysokim brzegiem wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Jeszcze gorącą kaszkę rozsmarowujemy w blaszce (nie za płasko, chcemy żeby masa miała około 1 cm wysokości).
  4. Czekamy aż kaszka ostygnie i zgęstnieje. Zimną kroimy w kwadraty i tuż przed podaniem szybko podgrzewamy na grillu lub patelni z niewielką ilością oliwy lub masła (waga: zbyt długo podgrzewana polenta może stracić swoją konsystencję).
Polentę można także przygotować w wersji purée, wtedy należy ugotować kaszkę w 2 pełnych szklankach wody. Dodatkowo można wzbogacić jej smak czosnkiem, pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.


Kurczak:
  1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem.
  2. W misce mieszamy oliwę, miód i tymianek. Dodajemy czosnek w całości, kurczaka i marynujemy w lodówce (minimum 30 minut).
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy kurczaka wraz z marynatą i pieczemy około 30 minut, co jakiś czas polewając kurczaka marynatą i odwracając go na drugą stronę.
  4. Pod koniec pieczenia możemy włączyć opcję grill i zrumienić skórkę.
  5. Od razu podajemy wraz z sosem który wytworzył się podczas pieczenia.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wprawdzie polenty nie miałam jeszcze okazji spróbować, ale u Ciebie zdaje się świetnie komponować z kurczakiem:) Kolejny punkt na mojej liście "do wypróbowania".

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne połącznie, kurczaczek pycha a co do polenty się nie wypowiem bo jej jeszcze nie próbowalam ale twój przepis kusi zeby to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam polentę tylko na słodko. Muszę spróbować na wytrawnie;)

    OdpowiedzUsuń