wtorek, 28 sierpnia 2012

Chutney jeżynowo-cebulowe

Chutney (czyt. czatnej) to rodzaj gęstego sosu znanego z kuchni indyjskiej, podawanego najczęściej do różnego rodzaju mięs. Dzisiejszy chutney z jeżyn i czerwonej cebuli podawałam z polędwiczkami wieprzowymi smażonymi na patelni. Jego słodko-ostry smak doskonale komponować się będzie także z wątróbką i pieczonym schabem. Chutney można przechowywać w lodówce przez parę dni.

czwartek, 23 sierpnia 2012

Tarta morelowa z kremem budyniowym

Znacie wskazówki dotyczące wyrabiania ciasta kruchego: masło musi być zimne, gotowe ciasto powinno leżakować w lodówce i tak dalej. Zapomnijcie o nich i upieczcie przepysznie kruchą i delikatną tartę z morelami postępując dokładnie na odwrót...

niedziela, 19 sierpnia 2012

Tymiankowe kurczę z polentą

Ćwiartki kurczaka w marynacie na bazie świeżego tymianku i miodu, zapieczone w piekarniku, podawane z polentą i sałatką z brzoskwiniami. Bardzo aromatyczna i soczysta propozycja na nieskomplikowany, ale jednak efektowny obiad. Polecam!