poniedziałek, 5 listopada 2012

Krem brokułowy z czosnkiem i serem brie

Wiedzieliście że brokuły to rodzaj kapusty? Bardzo zdrowej kapusty, bo brokuły są  cennym źródłem witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i innych soli mineralnych oraz mają właściwości antyrakowe (źródło). Co prawda można kupić je cały rok, ale szczególnie warto sięgać po nie pod koniec lata i na początku jesieni, kiedy to jest szansa, że pochodzić będą z polskich upraw. Kiedy już nacieszę się brokułami z wody, gotowanymi na parze, z makaronem i w zapiekance, lubię przyrządzić zupę brokułową, podawaną na kilka sposobów. Ten dzisiejszy, zielony krem  doprawiłam pieczonym czosnkiem i płatkami chili ma więc dość wyrazisty i intensywny smak, który łagodzi aksamitny ser, roztapiający się w gorącej zupie.

 
Składniki (na 4 porcje):
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu wegetariańskiego)
  • 200 ml słodkiej śmietanki (można zastąpić 1 puszką mleka kokosowego)
  • 2 ząbki pieczonego czosnku (upieczonego w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut, można dodać przy okazji pieczenia czegoś innego i przechowywać w lodówce przez parę dni ewentualnie zastąpić 1 świeżym, ale zupa straci trochę charakteru)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżeczki suszonych płatków chili 
  • pół opakowania serka brie obkrojonego z białego nalotu i pokrojonego w kostkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę.
  2. Brokuła myjemy, obcinamy duże łodygi i dzielimy na różyczki.
  3. W dużym garnku gotujemy wywar i ziemniaki, po 15 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości (około 15 minut).
  4. Zupę miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, śmietankę, sól, pieprz i gałkę.
  5. Zupę podajemy posypaną serem i płatkami chili.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. No prosze, nie wiedzialam! W takim razie jest to jedyna kapusta, jaka lubie :) Zupka wyglada pysznie i rozgrzewajaco.

    OdpowiedzUsuń
  2. co za cudowne zdjęcia!
    a zupa - krem.. pierwszej klasy.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zupy-kremy :) Zdjęcia piękne :)

    OdpowiedzUsuń