Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):
- 3/4 szklanki mąki białej pszennej
- 75 g margaryny (zimnej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 małego serka danio
- 5 małych jabłek i 4 małe gruszki
- 3 łyżeczki masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy owoce i cukier waniliowy i dusimy 5 minut (owoce mają być średnio miękkie). Na końcu posypujemy cynamonem.
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w dużej misce, potem na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy formy.
- Formę smarujemy masłem, układamy owoce i przykrywamy ciastem.
- Pieczemy około 45 minut (albo tak długo, aż z ciasta utworzy się chrupiąca pierzynka).
Deser najlepiej jeść na ciepło, zaraz po upieczeniu albo po podgrzaniu.
Jeszcze jedna uwaga: ciasto to nie ma "dna" więc najlepiej je się prosto z formy :). Jeżeli jednak zależy nam, aby móc je estetycznie pokroić na kawałki, możemy surowe ciasto podzielić na dwie części i cienką warstwę ciasta ułożyć na dnie, na to położyć owoce i przykryć drugą częścią ciasta. Wymaga to jednak rozwałkowania ciasta na bardzo cienki placek. Jeżeli jesteście niewprawieni w używaniu wałka ( ;) ) można ręką wylepić dno formy, a na wierzch ułożyć kilka placuszków z ciasta ulepionych także w ręku/.
Jeszcze jedna uwaga: ciasto to nie ma "dna" więc najlepiej je się prosto z formy :). Jeżeli jednak zależy nam, aby móc je estetycznie pokroić na kawałki, możemy surowe ciasto podzielić na dwie części i cienką warstwę ciasta ułożyć na dnie, na to położyć owoce i przykryć drugą częścią ciasta. Wymaga to jednak rozwałkowania ciasta na bardzo cienki placek. Jeżeli jesteście niewprawieni w używaniu wałka ( ;) ) można ręką wylepić dno formy, a na wierzch ułożyć kilka placuszków z ciasta ulepionych także w ręku/.
Takie proste, a na pewno pyszne! I bardzo, bardzo jesienne.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto
OdpowiedzUsuń