poniedziałek, 12 listopada 2012

Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą czekoladową

Delikatne ciasto marchewkowe, w którym w zasadzie nie czuć marchewki. W smaku przypomina trochę miodownik czy ciasto korzenne. Pysznie wilgotne i wyrośnięte, z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich i z polewą z białej czekolady. Banalne w przygotowaniu, a przy użyciu malaksera do tarcia marchewki również błyskawiczne. Polecam!

Składniki (na ciasto w okrągłej blaszce o średnicy 20 cm):
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony (tu podaję swoją zmodyfikowaną wersję) a pierwszy raz jadłam je u mojej koleżanki Kasi, której dziękuję za inspirację :)
  • 4-5 średniej wielkości marchewek
  • 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej (można zastąpić zwykłą)
  • 2 szklanki cukru trzcinowego demarera
  • 3-4 kropli esencji z wanilii (można zastąpić 1 opakowaniem cukru waniliowego)
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 filiżanka posiekanych drobno orzechów włoskich i kilkanaście orzechów w całości do ozdoby.
polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady (odradzam E.Wedla, po rozpuszczeniu fatalnie się z nią pracuje)
  • 3 łyżki śmietany kremówki 36%
Wykonanie:
  1. Marchewki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce (lub w malakserze) na małych oczkach.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodajemy stopniowo mąkę, potem esencję z wanilii i olej. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy marchew, potem cynamon, sodę i orzechy.
  5. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wylewamy ciasto (ciasto będzie płynne).
  6. Pieczemy około 45-50 minut (lub do suchego patyczka).
  7. Ciasto studzimy.
  8. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Jeszcze płynną, ale nie gorącą polewą smarujemy upieczone, zimne ciasto. Ozdabiamy orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz