niedziela, 18 listopada 2012

Krem z dyni z sokiem z pomarańczy i z chlebem na sodzie

Dzisiejsza propozycja to kolejna wersja kremu z dyni, tym razem z lekką nutą orzeźwiającej pomarańczy. Zupę przygotowałam z odmiany Hokkaido (tak przynajmniej twierdzi Pan, który mi ją sprzedał). Pokusiłam się na połówkę tej dyni ze względu na jej piękny, pomarańczowy kolor. Jeżeli nie macie informacji o nazwie gatunku dyni, szukajcie właśnie takiego, pomarańczowego miąższu. Zupa jest przepyszna: lekko cytrusowa i kremowa. Podałam ją z błyskawicznym chlebem pieczonym na sodzie.



Składniki: (na 6 porcji)
krem:
  • 1/2 średniej wielkości dyni
  • 1 por
  • 2-3 litry (to zależy czy chcemy bardziej gęstą czy rzadszą zupę) wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 ziemniaki
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, świeży tarty imbir, gałka muszkatołowa, sos sojowy do smaku

śmietana kremówka do podania

chleb: (przepis pochodzi z książki Sophie Dahl Na każdą porę)
  • 400 g (3 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej grubomielonej (lub zwykłej pszennej lub orkiszowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml (1 i 1/3 szklanki) maślanki 


Wykonanie:
zupa:

  1. Zaczynamy od obrania dyni ze skóry i usunięcia pestek. Miąższ kroimy w niewielką kostkę.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do wywaru.
  3. Pora myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy dynię i pora przez około 15 minut (aż dynia zmięknie) mieszając od czasu do czasu i uważając aby nie przypalić pora (ogień musi być mały).
  5. Podduszoną dynię i pora wraz z masłem dodajemy do wywaru i gotujemy około 30 minut bez przykrycia.
  6. Ugotowaną zupę miksujemy na krem, dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy.
  7. Przed podaniem dodajemy śmietanę słodką (18/30/36 procent).
chleb:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu).
  2. W misce mieszamy wszystkie składniki poza maślanką. Robimy wgłębienie i wlewamy maślankę.
  3. Zagniatamy ciasto aż powstanie miękka i elastyczna kula.
  4. Na stolnicy podsypanej mąką wyrabiamy ciasto jeszcze chwilę (nie za długo) i formujemy bochenek.
  5. Blaszkę podsypujemy mąką, układamy chleb i na środku robimy nacięcie w kształcie krzyża.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut.
  7. Podajemy jeszcze ciepły wraz z zupą.
Smacznego!

1 komentarz: