środa, 15 maja 2013

Pizza ze szparagami i cukinią z sosem beszamelowym

Sezonowa pizza ze szparagami, w sam raz na połowę maja. Do pizzy wykorzystałam tylko główki zielonych szparagów, które chwilę obgotowałam w wodzie. Dzięki czemu zachowały swoją jędrność i pełnię smaku. Do tego grillowana cukinia, sos beszamelowy i mozzarella, a  przepis na ciasto idealne na pizzę jak zwykle nie zawiódł :)


Składniki (na dwie duże okrągłe pizze):

  • ciasto na pizzę wg tego przepisu
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 kulka mozzarelli
  • oregano
  • oliwa z oliwek 
na sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
  • pieprz biały, sól, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
  1. Jeżeli pieczemy pizzę na kamieniu wstawiamy go do zimnego piekarnika i rozgrzewamy przez pół godziny (temperatura ustawiona na maksa). Jeżeli pieczemy na blaszce rozgrzewamy pusty piekarnik.
  2. Szparagi przełamujemy na pół (złamią się w odpowiednim miejscu), gotujemy wodę w garnku i wrzucamy główki na 2-3 minuty do wrzątku (drugą część szparagów można wykorzystać do zupy). Po tym czasie odcedzamy.
  3. Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry, smarujemy oliwą z obu stron i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
  5. Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  6. Przygotowujemy sos: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy powoli mleko a potem śmietankę. Gotujemy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku białym pieprzem, solą i gałką.
  7. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą delikatnie ugniatamy, wyrabiamy rękoma i rozpłaszczamy tak aby nabrało odpowiedniego kształtu (naszego kamienia lub blaszki). Można też rozwałkować je wałkiem.
  8. Ciasto przenosimy na nagrzany kamień lub blaszkę wysmarowaną oliwą.
  9. Na ciasto wylewamy delikatnie sos (1/2, reszta do wykorzystania przy drugiej pizzy), na to układamy połowę wszystkich składników: cebulę, plastry cukinii i szparagi. Całość posypujemy mozzarellą i oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut, aż boki będą zarumienione a ser roztopiony.
  10. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo i pieczemy drugą pizzę.
Smacznego!

2 komentarze: