wtorek, 2 lipca 2013

Faszerowane bakłażany

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym z pomidorami, czosnkiem i cebulką, całość zapieczona pod mozzarellą. W zasadzie stanowi samodzielne danie, doskonałe zarówno na obiad jak i kolację. Spróbujcie użyć mozzarelli di Bufala, a więc takiej wyprodukowanej z mleka bawolego: nadaje potrawie wyrafinowanego smaku.

Składniki (na 2 bakłażany średniej wielkości):

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (użyłam z łopatki)
  • 5-6 bardzo dojrzałych świeżych pomidorów lub 1 kartonik pomidorów z przecierem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 kulka mozzarelli (użyłam mozzarelli di Bufala, można zastąpić mozzarellą z mleka krowiego)
  • mielona słodka papryka, sól, pieprz, estragon
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia 

Wykonanie:

  1. Bakłażany nakłuwamy widelcem, przekrawamy na pół, wydrążamy środek i  posypujemy solą, odstawiamy na pół godziny.
  2. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Usunięty miąższ bakłażana kroimy w kostkę. Jeżeli używamy świeżych pomidorów to sparzmy je wrzątkiem i usuńmy skórkę i miąższ a potem posiekajmy je w kostkę.
  3. Na zimną patelnię wylewamy oliwę, dodajemy czosnek i rozgrzewamy. Po rozgrzaniu dodajemy cebulę i bakłażana i całość smażymy do lekkiego zeszklenia cebuli. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Na końcu dodajemy pomidory, sól i inne przyprawy i dusimy przez około 10 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Wydrążone bakłażany opłukujemy pod wodą i faszerujemy mięsem. Pieczemy około 20 minut.
  6. Mozzarellę odsączamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podpieczone bakłażany posypujemy mozzarellą i pieczemy jeszcze przez 10 minut z włączoną opcją grill tak by ser się przyrumienił.
  7. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Kojarza mi sie z Grecja i wakacjami, a to zdecydowanie pozytywne skojarzenie!

    OdpowiedzUsuń