czwartek, 8 grudnia 2011

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami

Gulasz wstawiłam po powrocie z pracy i zostawiłam go pyrkoczącego na malutkim ogniu. Zapomniałam o nim i zakopałam się pod kocem z herbatą w jednej ręce i książką w drugiej, sprawdzając tylko co jakiś czas, czy przypadkiem nie trzeba mu dodać wody.
W efekcie tego niewielkiego wysiłku po godzinie/dwóch (jakoś straciłam poczucie czasu) czekał na mnie aromatyczny, sycący gulasz, w sam raz na zimowy obiad na jutro (bo gulasz najlepiej smakuje następnego dnia!). Polecam: rozgrzewa i dodaje sił.


Składniki (na 6 porcji):
  • 0,5 kg mięsa wołowego na gulasz (ja preferuję ligawę lub polędwicę, ale można też wykorzystać standardowe gulaszowe, ale wtedy trzeba liczyć się z tym, że gulasz będzie wymagał dłuższego duszenia).
  • 2-3 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w pół-krążki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek, umytych, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 1 czerwona papryka, umyta, oczyszczona z gniazda i pokrojona w 4-5 cm kawałki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej (chyba że ktoś lubi bardzo ostre dania, wtedy wg uznania)
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1-2 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku (na koniec)
  • pęczek pietruszki
  • do podania: ryż i kwaśna śmietana
Wykonanie:
  1. Mięso oczyszczamy z ewentualnych żył i tłuszczu (jeżeli zdecydowaliśmy się na gulaszowe), myjemy i kroimy w około 2-3 cm kostkę.
  2. Mięso oprószamy mąką (uwaga - nie solimy i nie pieprzymy!).
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki mięsa aż będą zarumienione.
  4. Zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek.
  5. Po około 5 minutach dodajemy pieczarki, paprykę świeżą i papryki mielone i smażymy aż zmiękną i się zarumienią.
  6. Dodajemy podsmażone mięso i pomidory z puszki. Całość podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i przykrywamy przykrywką.
  7. Gulasz dusimy około godziny/dwóch sprawdzając co jakiś czas czy nie trzeba dodać wody.
  8. Można także wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką i dusić w tem. 180 stopni przez około 2-3 godziny.
  9. Około 15 minut przed końcem duszenia (kiedy mięso jest już miękkie) smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Przed podaniem dodajemy posiekaną pietruszkę.
  11. Podajemy z łyżką kwaśniej śmietany i ryżem.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Pieknie wyglada, zaloze sie, ze tak samo smakuje - idealne na zimowe chlody!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię gulasz .... obowiazkowo z kaszą i ogórkiem kiszonym:)pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ bym zjadła takiego gulaszu! z kuskusem i ogórkiem kiszonym! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. mój ulubiony przepis :) dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...