środa, 21 grudnia 2011

Idealne ciasto na pierogi

Mięciutkie, elastyczne, idealne. Doskonale się z nim pracuje na stolnicy, można z niego ulepić zarówno uszka  jak i pierogi. Bez dodatku jajka, tylko na bazie mąki i wody. To ciasto nigdy nie zawodzi, pierogi nie są ani twarde ani za grube, lecz po prostu...idealne :). Zobaczcie też moje dwie klasyczne propozycje farszu typowo świątecznego: jeden z kapusty kiszonej i grzybów do pierogów i jeden grzybowy do uszek. Polecam w wigilijne popołudnie zaplanować sobie godzinkę na rodzinne ulepienie świeżych pierogów i uszek. Wystarczy potem poukładać je na ściereczce podsypanej mąką, przykryć i ugotować tuż przed podaniem. Takie świeżo zrobione pierogi nie umywają się do tych mrożonych, a wspólne lepienie w kuchni przez całą rodzinę doskonale wprowadza już w świąteczny nastrój :).


Składniki (na około 50 pierogów):
  • pół kg mąki pszennej + do podsypywania
  • szklanka gorącej wody
  • łyżeczka soli
Wykonanie:
  1. Do dużej miski wsypujemy 1/2 mąki.
  2. Solimy. Wlewamy całą wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). Najpierw możemy zamieszać wszystko łyżką.
  3. Ugniatając ciasto jedną ręką powoli dosypujemy resztę mąki, stopniowo wyrabiając, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut.
  4. Potem odcinamy kawałek, resztę przykrywając ściereczką.
  5. Kawałek rozwałkowujemy bardzo cieniutko i wykrawamy przy pomocy szklanki czy specjalnej formy kółka, nadziewamy wybranym farszem i lepimy brzegi. 
  6. Z resztą ciasta postępujemy tak samo.
  7. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju. Czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy.
Uwaga:
Kolejność dodawania mąki i wody jest kluczowa. Dzięki temu że najpierw mamy bardzo
mokrą "kluchę" i powoli dodajemy mąkę ciasto wychodzi nam elastyczne i mięciutkie. W zależności od mąki może się zdarzyć, że będziemy musieli dać trochę więcej lub mniej niż pół kilograma. Ciasto "powie nam" swoją miękkością i elastycznością kiedy jest gotowe. Jeżeli postąpimy na odwrót, to znaczy do całej ilości mąki dodamy wodę, ciasto może nam za szybko stwardnieć i z taką bryłą nic już nie zrobimy.

Farsz  z kapusty i grzybów:
  • pół kg kiszonej kapusty
  • szklanka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Kapustę gotujemy do miękkości, potem odcedzamy i kroimy. Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin (może być na noc). Potem zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobniutko kroimy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki farszu, doprawiając solą i pieprzem.

Farsz grzybowy:
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin (może być na noc). Potem zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobniutko kroimy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


15 komentarzy:

  1. A ja dziś pieroguję właśnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne zdjecie! Ja lepienie zostawilam w tym roku na ostatnia chwile...

    OdpowiedzUsuń
  3. mam taki sam przepis na pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Trafiłam przypadkiem,zastosowałam przepis na ciasto pierogowe i jest idelane! Dzięki wielkie.To już drugi raz jak robię z tego przepisu pierogi i wychodzą rewelacyjne.A muszę zaznaczyć,że jestem całkowitym laikiem w tych sprawach...to znaczy w pierogach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę!!! Ciasto to świetna baza, możliwości farszu są nieskończone i za to właśnie kocham pierogi!

      Usuń
  5. Świetne ciasto!!! Zawsze robiłam z tych samych składników, ale teraz stosując kolejność dodawania ciasto rewelacyjnie się wyrabia. Teraz pierogi nie będą już od święta :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi wyszly wspaniale:) Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto super :) Zawsze stosuję ten przepis, ciasto jest mięciutkie, nie potrzeba noża do krojenia pierożków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy tak zrobione pierogi można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, wystarczy surowe rozłożyć na tacy albo desce podsypanej mąką, wstawić do zamrażarki, a po zamrożeniu przełożyć do woreczka. Dzięki temu nie posklejają się. Potem zamrożone wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną i potem gotujemy jeszcze 2 minuty.

      Usuń
  9. udoskonaliłam dodając łyżkę masła do wody :-) i jest jeszcze bardziej doskonałe

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie, ciasto rewelacja! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki Tobie udało mi się dziś zrobić pierwsze w życiu pierogi;). Dziękuję, pozdrawiam i zapraszam do mnie;). www.spinkiiszpilki.blogspot.com;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...