piątek, 10 czerwca 2011

Stek z łososia glazurowany sosem musztardowo-koperkowym

Podawany na roszponce z dodatkiem placuszków z ciasta francuskiego. Pomysł na szybką, ale jednocześnie niebanalną kolację. Placuszki z ciasta francuskiego przypieczone na złoty kolor pięknie się prezentują razem z łososiem, a całość kontrastuje z zieloną roszponką i sosem musztardowo-koperkowym. Przepis można także wykorzystać na obiad, wystarczy że łososia podamy z innymi składnikami (na przykład szpinakowe tagliatelle) czy też roszponkę zamienimy na bardziej wyszukaną sałatkę (proponuję suszone pomidory, rukola,  orzechy włoskie, ser gorgonzola?).




Składniki:
(dla dwóch osób)
  • 1 stek z łososia
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 garści roszponki
  • 1 rulon gotowego ciasta francuskiego (nie wykorzystamy go w całości)
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • sól, pieprz, suszona papryka
Wykonanie:
  1. Łososia myjemy, dokładnie suszymy i dzielimy na dwie porcje. Nacieramy solą i pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą.
  2. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.
  3. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową). Łososia obsmażamy krótko z dwóch stron, potem układamy go  w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 20 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy sos i placki.
  5. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółeczka (ilość według uznania).
  6. Każdy krążek smarujemy jajkiem i posypujemy papryką.
  7. Krążki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika (razem z łososiem) na około 15 minut.
  8. Przygotowujemy sos: koperek siekamy, dodajemy skórkę i sok z cytryny, miód, oliwę i musztardę, całość dokładnie mieszamy.
  9. Wyjmujemy łososia z piekarnika, smarujemy sosem (zostawiając sobie odrobinę żeby jeszcze polać roszponkę) i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
  10. Roszponkę myjemy, dokładnie suszymy, układamy na talerzach i polewamy resztką sosu.
  11. Upieczonego łososia układamy na roszponce.

Podajemy razem z upieczonymi krążkami z ciasta francuskiego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...