(dla dwóch osób)
- 1 stek z łososia
- pęczek koperku
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 garści roszponki
- 1 rulon gotowego ciasta francuskiego (nie wykorzystamy go w całości)
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- sól, pieprz, suszona papryka
- Łososia myjemy, dokładnie suszymy i dzielimy na dwie porcje. Nacieramy solą i pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą.
- Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.
- Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową). Łososia obsmażamy krótko z dwóch stron, potem układamy go w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sos i placki.
- Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółeczka (ilość według uznania).
- Każdy krążek smarujemy jajkiem i posypujemy papryką.
- Krążki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika (razem z łososiem) na około 15 minut.
- Przygotowujemy sos: koperek siekamy, dodajemy skórkę i sok z cytryny, miód, oliwę i musztardę, całość dokładnie mieszamy.
- Wyjmujemy łososia z piekarnika, smarujemy sosem (zostawiając sobie odrobinę żeby jeszcze polać roszponkę) i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
- Roszponkę myjemy, dokładnie suszymy, układamy na talerzach i polewamy resztką sosu.
- Upieczonego łososia układamy na roszponce.
Podajemy razem z upieczonymi krążkami z ciasta francuskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz