Bardzo sycące, jednogarnkowe danie. Zupa i drugie razem :) Kremowe, aksamitne mleczko kokosowe, krucha wieprzowina, zielone warzywa i cieniutki makaron mie. Myślę, że ta kombinacja przypadnie Wam do gustu! Szczególnie polecam, gdy odwiedza Was masa niezapowiedzianych gości i zależy Wam żeby wszyscy szybko się najedli :)
Składniki:
(porcja dla 4 osób)
- 30 dag wieprzowiny (użyłam schabu)
- garść zielonej i garść żółtej fasolki szparagowej
- garść szpinaku
- 2 młode marchewki
- młoda cebulka ze szczypiorkiem
- 1 puszka (500 ml) mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu (domowego lub z kostki)
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
- szklanka makaronu mie
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- sól, pieprz, skórka i sok z limonki
marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szklanki oliwy
- pół suszonej papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny (ale może też leżeć całą noc).
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy pastę curry i pastę z trawy cytrynowej i mięso razem z marynatą. Smażymy, aż mięso się zarumieni. Siekamy cebulkę (bez szczypiorku) i dodajemy do mięsa.
- Gdy cebula się zeszkli przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut.
- W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę, fasolkę szparagową i szpinak.
- Marchewkę kroimy w słupki, fasolkę i szpinak na mniejsze kawałki.
- Do garnka dodajemy mleko kokosowe i marchewkę.
- Po około 5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową.
- Zupę gotujemy jeszcze przez około 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie: wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 minuty i odcedzamy)
- Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak.
- Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, skórką i sokiem z limonki.
- Na suchej patelni prażymy słonecznik (przyda nam się do ozdobienia zupy).
- Szczypiorek kroimy w drobne krążki.
- Do misek nakładamy makaron, na to nalewamy zupę i całość posypujemy szczypiorkiem i słonecznikiem.
Smacznego!
Mniam:)Apetyczne! Robiłam kiedyś curry z warzywami i ciecierzycą, mlekiem kokosowym, ale takiej zupy nie, chociaż chyba coś tajskiego z sosem sojowym i rybnym + mleczko i kurczak (trawa i te inne;)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow, wygląda mega smacznie. Wypróbuję przepis w weekend. :)
OdpowiedzUsuń