poniedziałek, 17 października 2011

Roladki z cukinii nadziewane purée ziemniaczano-dyniowym

Roladki tym razem w wersji na ciepło, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą.  Doskonałe zarówno jako samodzielne danie jak i jako dodatek do mięsa czy ryby. Tutaj podawane razem ze smażonym łososiem w cytrynowej marynacie. Aromatyczne, pachnące danie.

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 małe ziemniaki
  • 1/8 średniej wielkości dyni (ulubiony gatunek)
  • 2 szklanki sosu pomidorowego wg tego przepisu
  • 1 kulka mozzarelli
  • sklarowane masło do smażenia 
  • 2 łyżki zwykłego masła do purée 
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki (18 lub 30%)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
  1. Dynię obieramy i oczyszczamy z pestek. Ziemniaki obieramy i myjemy. 
  2. Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości.
  3. Cukinię myjemy, odcinamy końce (nie obieramy ze skóry).
  4. Cukinię roimy wzdłuż w dosyć cienkie (2-3 mm) plastry (najlepiej użyć krajalnicy) i oprószamy solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i smażymy plastry cukinii aż będą miękkie. Studzimy.
  6. Ugotowane ziemniaki i dynię odcedzamy, dodajemy masło i śmietankę i ugniatamy na purée. 
  7. Purée doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Studzimy
  8. Usmażone plastry cukinii przekrajmy na pół (jeżeli cukinia była bardzo mała, nie trzeba plasterków dzielić na pół).
  9. Plasterki po kolei układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy na jeden brzeg łyżeczkę purée i przykrywamy (powstaje "pół-roladka" jak na zdjęciu poniżej). Nie trzeba używać wykałaczek, które tylko psują przyjemność z jedzenia.
  10. Roladki zalewamy sosem pomidorowym i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
  11. Mozzarellę ścieramy na tarce.
  12. Podpieczone roladki posypujemy mozzarellą i zapiekamy jeszcze przez chwilę (najlepiej z włączoną opcją grill), aż ser się przyrumieni.
  13. Od razu podajemy.
Smacznego!



Przepis na łososia w marynacie cytrynowej:
Składniki (na dwie porcje):
  • 1 duży filet z łososia bez skóry (lub dwa małe kawałki)
  • 1 duża cytryna na skórkę i sok + kilka plasterków do podania
  • sól, pieprz
  • masło sklarowane do smażenia
Wykonanie:
  1. Łososia myjemy i osuszamy.
  2. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok.
  3. Łososia nacieramy solą, pieprzem i skórką cytrynową. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle przez około 3 minuty z jednej strony, potem 3 minuty z drugiej. Czynność powtarzamy jeszcze raz, żeby mieć pewność, że łosoś jest dokładnie upieczony.
  5. Podajemy z plasterkami cytryny.

3 komentarze: