Składniki (na około 2 litry sosu):
- 5-6 bardzo dojrzałych pomidorów (jeżeli nie mamy takich pod ręką, można zwiększyć liczbę pomidorów z puszki)
- 1 puszka pomidorów z puszki (oczywiście jeżeli mamy pod dostatkiem bardzo dojrzałe, słodkie świeże pomidory możemy zrezygnować z tych z puszki).
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól
- pieprz
- bazylia lub inne ulubione zioła
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, potem zimną wodą i obieramy ze skóry.
- Kroimy je w drobną kostkę.
- Pomidory z puszki także kroimy (jeżeli są w całości).
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Do bardzo dużej patelni (lub na dnie dużego garnka) wlewamy oliwę i od razu dodajemy czosnek (dzięki temu oliwa przesiąknie zapachem czosnku).
- Rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę.
- Całość podsmażamy aż cebula się zarumieni (nie dopuszczamy do zbrązowienia czosnku).
- Dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem, przecier, świeże pomidory oraz bulion.
- Całość dusimy przez około 5 minut, jeżeli sos jest za rzadki, gotujemy go przez chwilę bez przykrycia, aż nadmiar wody odparuje.
- Na końcu całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Jeżeli lubimy gładki sos, możemy przed dodaniem ziół całość zmiksować.
- Sos można przechowywać w lodówce przez parę dni, a po zawekowaniu w słoikach przez parę tygodni (wekujemy bez ziół, dodajemy je tuż przed spożyciem).
Smacznego!
Ciekawy pomysł z mieszaniem pomidorów, do tego bulion.. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńpyszny sos , u mnie wersja podwójna, podana do pulpetów
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/04/pulpety-dwie-wersje-plus-link-z.html