czwartek, 20 października 2011

Żurawinowy pląs czyli deser bezowy z sosem żurawinowym

Żurawinowy pląs* czyli słodziutkie, ciągnące się w środku bezy, kwaskowaty sos żurawinowy i lekka jak piórko bita śmietana...Oj ten deser kusi :)



Składniki (na 2 porcje):
  • 8 małych bezów (do pokruszenia, mogą być kupne, ale przepis na bezę i wskazówki na temat pieczenia znajdziecie tutaj. Zamiast krążków wystarczy wyciskać z rękawa cukierniczego małe beziki)
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru do ubicia śmietany
  • woda
Wykonanie:
  1. Jeżeli samodzielnie pieczemy bezy, zanim zaczniemy robić deser, muszą być dobrze ostudzone.
  2. Najpierw przygotowujemy sos żurawinowy: żurawiny myjemy, zalewamy do 2/3 wysokości wodą i gotujemy pod przykryciem (żeby nie ochlapać całej kuchni) aż żurawina popęka i puści sok.
  3. Potem dodajemy brązowy cukier i gotujemy około 5-7 minut, mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Warto spróbować czy sos nie jest za kwaśny. W takim wypadku należy dodać jeszcze trochę wody i cukru i gotować aż do ponownego zgęstnienia. Sos studzimy.
  4. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki.
  5. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie bardzo gęsta (nie ubijamy za długo).
  6. W pucharku lub szklanej miseczce układamy po kolei pokruszone bezy, bitą śmietanę, sos żurawinowy i tak dalej aż do wyczerpania składników lub miejsca w pucharku :)
  7. Od razu podajemy.
Smacznego!



*Żurawinowy pląs to jedna z nazw zaproponowana przez Lenę na fanpage'u. Inne Wasze pomysły to m.in. Żurawinowe zauroczenie, Rubinowa rozkosz, Wulkan miłości, Pocałunek Panny Młodej i Balladyna :) Za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję!

9 komentarzy:

  1. Oj kusisz bardzo....i ta piękna żurawinka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny deser. Juz wyobrazam sobie te wszyskie smaki...mmm...

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ta żurawinowa nazwa niezwykle mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa rownie udana jak sam deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała nazwa, genialne składniki i jeszcze te zdjęcia...nic więcej nie potrzeba do szczęścia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi po takich komentarzach też nic więcej do szczęścia nie trzeba. Strasznie fajnie ze Wam się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. motyla noga! niestety w chwili obecnej nie mam brązowego cukru, a miałam taką ochotę by to zrobić. ;x nie da się czymś zastąpić tego cukru? tak samo przy czekoladowym cieście Gordon'a Rymsay'a, chciałam zrobić niespodziankę dla rodziców i niestety nie mogę. :<
    ps: świetne przepisy! pozdrawiam serdecznie K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa! Cukier brązowy możesz zastąpić zwykłym cukrem, powinno być ok i powodzenia w przygotowywaniu niespodzianki :)

      Usuń