Przepis na bezę zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki, nadzienie jest miksem propozycji z tego przepisu , konsultacji z moją siostrą i dostępności składników. Efekt końcowy zdecydowanie godny powielania :)
Składniki:
krążki bezowe:
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- papier do pieczenia
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 10 łyżek cukru pudru
- 6 batonów Lion
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
- 2 łyżki wódki
Wykonanie:
Bezy:
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem (ja musiałam użyć trzech małych blaszek: dwie piekłam na jednym poziomie, jedną na drugim).
- Na papierze rysujemy 3 krążki o średnicy 20 cm.
- Uwaga: jeżeli nie zmieszczą nam się w piekarniku na raz trzy krążki, należy składniki podzielić na 2 lub 3 części i piec stopniowo, za każdym razem ubijając białka na nowo (przygotowana masa nie przetrwa czekania, aż pierwszy krążek się upiecze).
- Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
- W czystej misce (bez śladu tłuszczu) ubijamy białka na sztywno.
- Potem, stopniowo, dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce).
- Na końcu delikatnie dodajemy skrobię i sok z cytryny.
- Mas przekładamy na narysowane koła i wygładzamy.
- Pieczemy przez 1,5 h w temperaturze 150 stopni.
- Bezy powinny odchodzić z papieru, jeżeli po 1,5 h są jeszcze odrobinę mokre, możemy je jeszcze podsuszyć w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder.
- Do gotowej śmietany dodajemy ostudzoną kawę i wódkę.
- Batony drobno kroimy i też dodajemy do masy.
- Masę wkładamy do lodówki.
- Wyjmujemy ją jak krążki bezowe są już upieczone i ostudzone.
Tort
Efekt rewelacyjny! Mi zapewne zabrakło by cierpliwości, by przygotować takie ciasto
OdpowiedzUsuńAle smakołyki! wyobrażam sobie delikatną, lekką bezę otuloną kruchym, chrupiącym kremem.... :)
OdpowiedzUsuń