środa, 2 listopada 2011

Drożdżowe bułeczki cynamonowo-bananowe

Bułeczki są pysznie pulchniutkie, słodkie, pachnące cynamonem, bananami i morelami i błyszczące od miodu. Bardzo sycące więc doskonałe na jesienny podwieczorek czy drugie śniadanie. Ja dzisiaj zabieram ze dwie do pracy :)
W dzisiejszej wersji użyłam pół na pół  mąki pszennej i pełnoziarnistej, można natomiast przygotować wersję tylko z mąki pszennej, wtedy bułeczki będą jaśniejsze i lżejsze.



Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food. Przetłumaczyłam go i zmodyfikowałam.
Składniki (na około 12 bułeczek):
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 kostka świeżych drożdży (50g)
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka oliwy
  • około 1/4 szklanki ciepłej wody (ewentualnie, możliwe że się nie przyda)
  • masło do posmarowania blachy i ciasta
  • olej do posmarowania miski
  • 2 średniej wielkości, dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 4 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
    1. Drożdże rozkruszamy i dodajemy do ciepłego mleka. Dodajemy cukier trzcinowy i delikatnie mieszamy.
    2. W dużej misce mieszamy mąki, dodajemy sól. Robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko z drożdżami, roztrzepane jajko i oliwę z oliwek/ Wyrabiamy, aż powstanie miękkie, mokre ciasto. Jeżeli ciasto jest za suche, trochę ciepłej wody i dalej wyrabiamy. Wyrabianie powinno trwać około 10 minut.  Możemy wyrabiać je w misce lub na stolnicy podsypanej mąką.
    3. Mokre i gładkie ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą także posmarowaną olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (lub aż ciasto podwoi swoją objętość).
    4. Banany kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z posiekanymi morelami, skórką pomarańczy, cukrem pudrem i cynamonem. 
    5. Blachę 20 cm smarujemy masłem.  
    6. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem.
    7. Masę bananowo-morelową rozsmarowujemy na ciasto, zostawiając po stronie węższego brzegu pasek szerokości palca.
    8. Ciasto zwijamy zaczynając od szerokiego brzegu, dociskając brzegi, taka by masa nie wypadała.
    9. Ostrym nożem kroimy rulon na 9 kawałków, każdy kawałek umieszczając w blaszce, tak aby rulony się dotykały. W mojej blaszce zostało jeszcze miejsce, ale nie ma to znaczenia.
    10. Blachę przykrywamy folią posmarowaną olejem i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut aby ciasto jeszcze wyrosło.
    11. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Połową płynnego miodu smarujemy bułeczki. Pieczemy przez 20-25 minut aż będą złote. 
    12. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy z pieca. Przed wyjęciem bułeczek z formy studzimy je przez około 10 minut.  Przed podaniem smarujemy resztą miodu.

    Smacznego!



    8 komentarzy:

    1. Jakie sliczne. Wprost napatrzec sie nie moge... I musza doskonale smakowac... :)

      Pozdrawiam cieplo.

      OdpowiedzUsuń
    2. Śliczne. Idealne połączenie smaków, muszą smakować niesamowicie!:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wersja z maka pelnoziarnista bardzo mi sie podoba - nie dosc, ze z pewnoscia pyszna, to jeszcze mozna sobie wmowic, ze zdrowa :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Z bananami. I z cynamonem. Po prostu lepiej być nie może, no są boskie :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Dzięki, polecam Wam wypróbowanie, bo rzeczywiście cieszą oko i brzuszki :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Witam, a mozna z suchymi drozdzami? Ile by wtedy trzeba bylo uzyc?

      OdpowiedzUsuń
    7. patka suche mogą być jak najbardziej. Ja robiłam z połowy porcji, więc 3-4 g (czyli jedna łyżeczka) powinny wystarczyć. Najlepiej wymieszać je z mąką.

      OdpowiedzUsuń
    8. cudne!!! Uwielbiam cynamon w połączeniu z ciastem drożdżowym :)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...