piątek, 30 marca 2012

Błyskawiczna sałatka z kuskusem

Ta sałatka to dowód na to, że czasami mniej znaczy więcej. Prosta, błyskawiczna do przygotowania i pyszna. W wersji mini możecie nawet pominąć czarne oliwki, sam kuskus z dużą ilością natki pietruszki i suszonymi pomidorami smakuje wybornie! Warto tylko wybrać wysokiej jakości suszone pomidory w zalewie (najlepiej takie, które nie mają w składzie octu) i całość skropić obficie dobrą oliwą z oliwek.

Składniki (na 4 porcje sałatki):
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • pęczek natki pietruszki
  • pół szklanki suszonych pomidorów
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
  1. Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy pół łyżeczki soli i zalewamy wrzącą wodą, tak aby wystawała poza kuskus na wysokość 2 mm. Trzymamy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie kaszę mieszamy i studzimy.
  2. Pomidory, oliwki i natkę pietruszki drobno kroimy.
  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę, sól i pieprz.
  4. Przed podaniem sałatka powinna spędzić w lodówce minimum godzinę.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. I takie salatki lubie najbardziej! Kuskus jest w kuchni niezastapiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na śniadanie miałam sałatkę z kuskusem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by na drugie śniadanie zjeść kolejną;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam salatki z kuskusem. Prostota przede wszystkim (;
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń