Składniki (na 4 porcje sałatki):
- pół szklanki kaszy kuskus
- pęczek natki pietruszki
- pół szklanki suszonych pomidorów
- pół szklanki czarnych oliwek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy pół łyżeczki soli i zalewamy wrzącą wodą, tak aby wystawała poza kuskus na wysokość 2 mm. Trzymamy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie kaszę mieszamy i studzimy.
- Pomidory, oliwki i natkę pietruszki drobno kroimy.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę, sól i pieprz.
- Przed podaniem sałatka powinna spędzić w lodówce minimum godzinę.
Smacznego!
I takie salatki lubie najbardziej! Kuskus jest w kuchni niezastapiony :)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie miałam sałatkę z kuskusem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by na drugie śniadanie zjeść kolejną;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam salatki z kuskusem. Prostota przede wszystkim (;
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco.
oj, te zdjęcia. piękne!
OdpowiedzUsuń