Przepis pochodzi ze strony GoodFood.
Składniki: (porcja dla dwóch osób)
- 4 udka kurczaka
- 2 łyżki płynnego miodu
- posiekana kolendra, do posypania przed podaniem
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari (można zastąpić zwykłym sosem sojowym)
- 2 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z 1 cytryny)
- 6-7 plasterków imbiru z zalewy, posiekanego (można zastąpić świeżym imbirem, obranym ze skórki i startym na tarce)
- 3 ząbki czosnku, obranego i przeciśniętego przez praskę
- 2 małe papryczki chili (suszone lub świeże)
- Udka myjemy, kroimy na pół w miejscu zgięcia (nie usuwamy skóry). Skórkę nacinamy w dwóch/trzech miejscach.
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy (robię to zawsze w spożywczym foreczku foliowym, takim jak do mrożenia żywności, ale można też użyć miski).
- Do marynaty dodajemy udka, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin lub całą noc, ale jak nam się śpieszy to wystarczy pół godziny).
- Przed pieczeniem kurczaka nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
- Udka wraz z marynatą układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 45 minut.
- Po tym czasie udka smarujemy miodem i pieczemy jeszcze 3-4 minuty przy włączonej opcji grill, aż skórka pięknie się zarumieni.
- Cały sos, który wytworzył się przy pieczeniu odlewamy na patelnię.
- Sos na patelni gotujemy na małym ogniu, aż stanie się gęsty (można dodać jeszcze łyżkę miodu).
- Przed podaniem kurczaka polewamy sosem i posypujemy kolendrą.
Poniżej przepis na sałatkę (także ze strony GoodFlood):
Zielone sałaty z awokado:
Składniki:
- 1 opakowanie mixu sałat (lub samodzielnie skomponowana mieszanka z sałaty, rukoli, roszponki i innych ulubionych liści)
- 1 awokado obrane ze skórki
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta soli
- Sałaty myjemy, awokado kroimy w plasterki.
- Sok z cytryny i oliwę mieszamy, dodajemy sól do smaku.
- W misce układamy sałaty i awokado, całość polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz