Składniki: (na blachę o wymiarach 20x20 cm)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu lub maślanki
- 3 łyżki dżemu truskawkowego, malinowego, śliwkowego lub innego
- 2 łyżeczki prawdziwego kakao
- 1 łyżka sody
- pól kostki (125 g) roztopionego tłuszczu np. Kasi
- 1 szklanka bakalii według uznania, np. rodzynki, pokrojone orzechy włoskie, żurawina, pokrojone suszone morele, płatki migdałów
- opcjonalnie polewa do polania ciasta lub cukier puder
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
- Wszystkie składniki poza bakaliami mieszamy w misce (można użyć miksera lub różdżki).
- Na końcu dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzając co jakiś czas pod koniec pieczenia drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
- Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.
Smacznego!
Dobrze miec pod reka taki "awaryjny" przepis na ciasto :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto, zapisuje sobie, chociaz mam nadzieje, ze nie bede go robic w pospiechu ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Mogę być gościem?
OdpowiedzUsuńTo ciasto mi smakuje przez ekran.
to ja też się wpraszam na takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha na jogurcie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciacha. Szybkie, bezproblemowe, a dają fantastyczne wrażenia smakowe ;)
OdpowiedzUsuńZa chwilę zabieram się za robotę , bo goście idą !
OdpowiedzUsuń