Składniki (na jeden bochenek w foremce keksowej 12 na 30 cm):
Przepis pochodzi ze strony Banana Bread Recipes. Przetłumaczyłam go i modyfikowałam.
- 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- pół szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1/4 szklanki cukru muscovado
- pół szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie rozpuszczonej w wodzie)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W jednej misce mieszamy miazgę bananową, cukry, masło, mleko i jajko (możemy użyć miksera, możemy też dokładnie wymieszać różdżką albo łyżką).
- W drugiej misce łączymy ze sobą sypkie składniki (mąkę, kawę, sodę i sól).
- Sypkie składniki dodajemy do płynnych i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę (będzie rzadka). Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 45-55 minut.
- Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Jeżeli patyczek jest suchy, wyłączamy piekarnik.
- Studzimy chlebek przy uchylonym piekarniku.
- Od razu podajemy lub czekamy aż chleb będzie zupełnie zimny.
Smacznego!
taki chlebek.. marzenie.
OdpowiedzUsuńale bym teraz taki zjadła!
OdpowiedzUsuńKolejny doskonaly bananowy chlebek. Zapisuje do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
czuje ten zapach!! ale mam teraz smaka na takiego:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chlebki bananowe :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam bananowe muffinki. Pycha! Ten chlebek na pewno też. Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń