Składniki (dla 2 osób):
- 2 udka z kurczaka (rozdzielone na dwie części, udko i tak zwaną pałkę)
- 2 bataty
- 1 spora marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 średnia cukinia
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz kolorowy (najlepiej świeżo mielone)
- świeży lub suszony tymianek
Wykonanie:
- Bataty i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w półkrążki.
- Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego (z przykrywką) wlewamy połowę oliwy i dodajemy cebulę, marchewkę i bataty. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut z włączoną opcją grill.
- W tym czasie przygotowujemy glazurę: resztę oliwy, musztardę i syrop klonowy mieszamy.
- Udka myjemy i nacieramy solą i pieprzem.
- Cukinię myjemy i kroimy w półkrążki.
- Na podpieczone warzywa kładziemy cukinię i udka. Udka smarujemy glazurą. Na wierzch dodajemy tymianek.
- Całość pieczemy około 1 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, już bez opcji grill.
- Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, włączamy grill i pieczemy jeszcze 15 minut, kontrolując od czasu do czasu stopień przypieczenia udek.
Smacznego!
Mniam,ślinka leci na samą myśl...Koniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń