Składniki (na około 40 ciastek):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej (typ 750 chlebowa)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 białko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki żurawin
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płatki, mąkę, sodę, cynamon i sól mieszamy w dużej misce.
- Cukier, olej, białko i aromat waniliowy mieszamy w drugiej misce. Potem dodajemy żurawinę, migdały i orzechy.
- Do miski z mąką, sodą itd. dodajemy zawartość drugiej miski powoli mieszając aż powstanie klejąca masa.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Dużą łyżkę maczamy w zimnej wodzie, nabieramy ciasta i formujemy okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszce obok siebie z zachowaniem 3-4 mm odstępów.
- Pieczemy 10 minut, po tym czasie odwracamy ciastka i pieczemy kolejne 5 minut, sprawdzając co jakiś czas stopień zarumienienia.
- Gotowe ciastka studzimy na kratce.
Smacznego!
Wydają się bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńdomowym ciasteczkom chyba nikt się nie oprze! no,
OdpowiedzUsuńjeśli nie jest dziwakiem. rany, ale cudowne te ciacha!!
juz siegam do tego sloja po takie pychotki:)
OdpowiedzUsuń