Składniki (na 4 porcje):
- 1 średniej wielkości brokuł
- 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu wegetariańskiego)
- 200 ml słodkiej śmietanki (można zastąpić 1 puszką mleka kokosowego)
- 2 ząbki pieczonego czosnku (upieczonego w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut, można dodać przy okazji pieczenia czegoś innego i przechowywać w lodówce przez parę dni ewentualnie zastąpić 1 świeżym, ale zupa straci trochę charakteru)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżeczki suszonych płatków chili
- pół opakowania serka brie obkrojonego z białego nalotu i pokrojonego w kostkę
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę.
- Brokuła myjemy, obcinamy duże łodygi i dzielimy na różyczki.
- W dużym garnku gotujemy wywar i ziemniaki, po 15 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości (około 15 minut).
- Zupę miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, śmietankę, sól, pieprz i gałkę.
- Zupę podajemy posypaną serem i płatkami chili.
Smacznego!
No prosze, nie wiedzialam! W takim razie jest to jedyna kapusta, jaka lubie :) Zupka wyglada pysznie i rozgrzewajaco.
OdpowiedzUsuńco za cudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńa zupa - krem.. pierwszej klasy.
uwielbiam zupy-kremy :) Zdjęcia piękne :)
OdpowiedzUsuńyumi!
OdpowiedzUsuń