poniedziałek, 5 listopada 2012

Krem brokułowy z czosnkiem i serem brie

Wiedzieliście że brokuły to rodzaj kapusty? Bardzo zdrowej kapusty, bo brokuły są  cennym źródłem witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i innych soli mineralnych oraz mają właściwości antyrakowe (źródło). Co prawda można kupić je cały rok, ale szczególnie warto sięgać po nie pod koniec lata i na początku jesieni, kiedy to jest szansa, że pochodzić będą z polskich upraw. Kiedy już nacieszę się brokułami z wody, gotowanymi na parze, z makaronem i w zapiekance, lubię przyrządzić zupę brokułową, podawaną na kilka sposobów. Ten dzisiejszy, zielony krem  doprawiłam pieczonym czosnkiem i płatkami chili ma więc dość wyrazisty i intensywny smak, który łagodzi aksamitny ser, roztapiający się w gorącej zupie.

 
Składniki (na 4 porcje):
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu wegetariańskiego)
  • 200 ml słodkiej śmietanki (można zastąpić 1 puszką mleka kokosowego)
  • 2 ząbki pieczonego czosnku (upieczonego w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut, można dodać przy okazji pieczenia czegoś innego i przechowywać w lodówce przez parę dni ewentualnie zastąpić 1 świeżym, ale zupa straci trochę charakteru)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżeczki suszonych płatków chili 
  • pół opakowania serka brie obkrojonego z białego nalotu i pokrojonego w kostkę
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę.
  2. Brokuła myjemy, obcinamy duże łodygi i dzielimy na różyczki.
  3. W dużym garnku gotujemy wywar i ziemniaki, po 15 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości (około 15 minut).
  4. Zupę miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, śmietankę, sól, pieprz i gałkę.
  5. Zupę podajemy posypaną serem i płatkami chili.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. No prosze, nie wiedzialam! W takim razie jest to jedyna kapusta, jaka lubie :) Zupka wyglada pysznie i rozgrzewajaco.

    OdpowiedzUsuń
  2. co za cudowne zdjęcia!
    a zupa - krem.. pierwszej klasy.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zupy-kremy :) Zdjęcia piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny blog!
    Wiele przydatnej wiedzy i bogatej treści
    Zapraszam do mnie, jeśli spodobała Ci się treść przedstawiona na moim Blogu dodaj mnie do followersów.
    Odwdzięczę się tym samym
    Banners Broker

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...