Składniki (na 3 litry likieru):
- 0,5 litra wódki lub spirytusu
- 2 puszki gotowego kajmaku (każda po 400 g) ewentualnie dwie puszki mleka skondensowanego słodzonego (wtedy trzeba zamknięte puszki gotować w wodzie przez 2 h).
- 1 litr przestudzonej, mocnej kawy (zaparzonej z 5 łyżeczek).
- Likier jest w mojej ocenie mocny. Wyraźnie czuć alkohol. Można zmienić proporcje według uznania, pamiętajmy jednak że im więcej płynów a mniej karmelu tym likier będzie rzadszy.
- Kajmak miksujemy z kawą. Dodajemy wódkę/spirytus i ponownie miksujemy.
- Likier przelewamy do butelek, zakręcamy i ozdabiamy według uznania. Przechowujemy w lodówce. Przed nalewaniem do kieliszków trzeba mocno wstrząsnąć butelką, bo kawa ma tendencję do tworzenia drobnego osadu na dnie.
Smacznego!
Super pomysł! Skąd wzięłaś takie fajne buteleczki?
OdpowiedzUsuńKupiłam w jednym ze sklepów z akcesoriami do domowego wyrobu wina i nalewek.
UsuńFajny pomysł na prezent dla najbliższych. Zawsze to cos innego od tradycyjnych (choć dobrych) nalewek. Butelki też mi sie spodobały :)
OdpowiedzUsuń