Składniki:
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, lekko go zmodyfikowałam pod aktualne zaopatrzenie mojej lodówki :).
Rekomenduję użycie blaszki o średnicy 20 cm, sernik wtedy będzie wysoki. Ten na zdjęciu pieczony był w blaszce o średnicy 24 cm i moim zdaniem wyszedł trochę za niski.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
na kruchy spód:
- 1 opakowanie (200g) kruchych czekoladowych ciasteczek
- 1 łyżka kakao
- pół tabliczki (50 g) ciemnej czekolady
- około 1/3 kostki (70 g) miękkiego masła
- 1 kg twarogu mielonego (użyłam takiego w wiaderku do sernika)
- 3 tabliczki (300 g) białej czekolady
- 6-7 łyżek cukru drobnego do wypieków
- 3 białka jajek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania (każde po 250 g) borówki amerykańskiej (w oryginale jagody)
Wykonanie:
- Blachę wykładamy papierem. Ciemną czekoladę roztapiamy wraz z masłem na małym ogniu. Ciasteczka kruszymy, dodajemy kakao, rozpuszczoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy. Gotową masą wylepiamy blachę (może być trochę sypka, nie przejmujemy się tym). Blaszkę wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser ubijamy mikserem na wolnych obrotach, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, cukier, białka i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
- Borówki myjemy i osuszamy ręcznikiem.
- Na przygotowany spód wykładamy masę serową a wierzch zdobimy borówkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy przez 70-80 minut aż do ścięcia się masy.
- Po tym czasie sernik od razu wyjmujemy z piekarnika, studzimy, uwalniamy z obręczy i bez przykrycia wstawiamy na noc do lodówki.
- Najlepszy dnia następnego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz