Lekko kwaskowe, chrupiące batoniki na bazie owsianki. Z lekko zarumienionym wierzchem, z dodatkiem migdałów. Przygotowałam je jako mini prezent, które można zabrać po zakończonej imprezie. Doskonale sprawdzą się także jako zdrowa przekąska, do przygotowania wspólnie z dziećmi. Jestem pewna, że małe rączki pokochają ugniatanie wszystkich składników w misce. Gotowe batoniki można przechowywać 2-3 dni.
Przepis pochodzi ze strony GoodFood, przetłumaczyłam go i zmodyfikowałam.
Przepis pochodzi ze strony GoodFood, przetłumaczyłam go i zmodyfikowałam.
Składniki (na blaszkę keksową o wymiarach: 12x30 cm, wychodzi około 8 batoników)
- 100 gramów mąki pszennej (1 czubata szklanka)
- 100 gramów płatków owsianych (3/4 szklanki)
- 125 gramów masła (w temperaturze pokojowej, pokrojonego w drobną kostkę)
- 70 gramów cukru trzcinowego (1/3 szklanki)
- 1 starta skórka cytryny
- 50 gramów drobno posiekanych migdałów lub migdałów w płatkach (1/2 szklanki)
- około 1- 1,5 szklanki malin
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremkę keksową smarujemy odrobiną masła.
- W dużej misce mieszamy mąkę, masło i płatki owsiane. Używając rąk, wyrabiamy całość, aż powstaną grudki.
- Dodajemy cukier, skórkę cytryny i 3/4 migdałów (zostawiając resztę na posypanie wierzchu).
- Ponownie przy użyciu rąk mieszamy całość, aż powstanie lekko klejąca masa.
- 2/3 masy wykładamy do foremki, delikatnie wylepiając dno (nie ściskamy zbyt mocno).
- Na ciasto rozkładamy maliny i całość przykrywamy pozostałością ciasta.
- Na koniec dodajemy pozostałe migdały i całość delikatnie dociskamy.
- Pieczemy około 40 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroimy ciasto na 8 kawałków i odstawiamy do ostudzenia.
- Dopiero gdy całość jest zimna (to bardzo ważne), wyjmujemy ostrożnie (batoniki są bardzo kruche i delikatne) po kawałku.
cudne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńKuszą bardzo niskokalorycznym wyglądem ;-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne. Dla mnie wszelkie owoce i płatki owsiane to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń