Składniki (na całkiem spory gar zupy):
- 3 litry bulionu warzywnego
- 2 kilogramowa dynia
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki masła sklarowanego do podsmażenia warzyw
- około 5 cm kawałek imbiru (obrany ze skórki - najlepiej użyć do tego łyżeczki)
- 1 cebula
- 1 mały por (biała część)
- sól, pieprz biały (najlepiej świeżo mielony), gałka muszkatołowa i mielona papryczka chili do smaku
- feta do posypania przed podaniem
- szczypiorek (opcjonalnie do posypania)
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy, kroimy w kostkę.
- Dynię myjemy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z miąższu i pestek i kroimy w 4-5 centymetrowe kawałki.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ziemniaki.
- Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, po tym czasie dorzucamy dynię i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- W tym czasie obieramy ze skóry cebulę, pora myjemy. Cebulę i pora kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy czosnek, cebulę i pora aż się zarumienią (uważamy żeby nie spalić czosnku bo będzie gorzki).
- Ścieramy imbir na tarce i dodajemy do cebuli i pora.
- Cebulę i pora z czosnkiem i imbirem dodajemy do zupy i całość dusimy jeszcze przez około 10 minut.
- Zupę miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami.
- Przed podaniem dodajemy pokruszoną fetę (i opcjonalnie szczypiorek).
- Można podawać także ze słodką śmietaną.
Smacznego!
Piękne zdjęcia! No i imbir, ja z imbirem zawsze :-)
OdpowiedzUsuńmarzy mi się dzisiaj ciepły krem.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zapamiętam i powtórzę jak wpadnie mi w ręce dynia
OdpowiedzUsuńZdjęcia pycha! Dynia też pycha! Już w weekend pojadę do mamy po swoje dorodne sztuki:):):)
OdpowiedzUsuńoo chyba będzie trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam ten przepis i jestem zachwycona! Krem z dyni zrobił furore :D
OdpowiedzUsuń