Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 4 cm kawałek imbiru
- 4-5 łyżek mąki
- pęczek koperku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce lub w malakserze.
- Cebulę i imbir obieramy i także ścieramy (cebulę można ewentualnie drobno pokroić).
- Z masy ziemniaczanej odsączamy wodę.
- Dodajemy mąkę i jajka i całość mieszamy (masa nie może być za gęsta ani za luźna)
- Koperek siekamy i dodajemy do masy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
- Smażymy placki na rozgrzanym oleju po obu stronach na rumiany kolor.
- Najlepiej od razu po usmażeniu zjeść.
Doskonale pasują sosy: z kwaśniej śmietany, chrzanowy, keczupowy czy miodowo-musztardowy.
Smacznego!
pyszny ten klasyk :-)))
OdpowiedzUsuńoj tak, pyszny :)
OdpowiedzUsuńNiby klasyka, ale jaka smaczna, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń