Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata - Kuchnia Żydowska
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 30 gram drożdży (1/3 kostki)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 150 gram miękkiego masła (3/4 kostki)
- 1/3 szklanki rodzynek
- szczypta soli
- 1 łyżka stopionego masła do posmarowania
- Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, rozcieramy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy.
- Masło ucieramy z cukrem, dodając kolejno jajko i żółtka.
- Wsypujemy mąkę i odsączone rodzynki, na końcu dodajemy mleko z drożdżami.
- Całość wyrabiamy przez kilka minut.
- Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i dzielimy ciasto na 3 części.
- Z każdej lepimy wałeczek i skręcamy warkocz, mocno zlepiając końce.
- Chałkę układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez pół godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.
- Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztopionym masłem.
- Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Rozmarzyłam się;) z domową konfiturą i masełkiem to coś wspaniałego w zimny,deszczowy dzień!pozdrowienia ślę;)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne kubeczki!
OdpowiedzUsuńcudne te kubeczki...można wiedzieć gdzie można takie "dorwać"?:)
OdpowiedzUsuńCudna to chałka!! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTo był prezent ślubny, kupiony w Irlandii, więc może być ciężko z "dorwaniem". Również ślę pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje. Aż nabrałam ochoty na taką słodką kromkę :D
OdpowiedzUsuńmniam... jak dawno nie robiłam chałki. U mnie jednak chałka kojarzy się ze świętami i jednymi i drugimi. W pozostałej części roku się jej nie je. To prawie jak kutia ;)
OdpowiedzUsuńU mnie jest tak z pierogami z kapustą i z grzybami oraz z barszczem czerwonym z uszkami. To są wyjątkowe potrawy, przyrządzane tylko na Boże Narodzenie.
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż chałka z kubkiem mleka:)pozdrawiam Jolanta szyndlarewicz
OdpowiedzUsuń