Składniki (na 4 porcje):
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 małe ziemniaki
- 1/8 średniej wielkości dyni (ulubiony gatunek)
- 2 szklanki sosu pomidorowego wg tego przepisu
- 1 kulka mozzarelli
- sklarowane masło do smażenia
- 2 łyżki zwykłego masła do purée
- 2 łyżki słodkiej śmietanki (18 lub 30%)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Dynię obieramy i oczyszczamy z pestek. Ziemniaki obieramy i myjemy.
- Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości.
- Cukinię myjemy, odcinamy końce (nie obieramy ze skóry).
- Cukinię roimy wzdłuż w dosyć cienkie (2-3 mm) plastry (najlepiej użyć krajalnicy) i oprószamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i smażymy plastry cukinii aż będą miękkie. Studzimy.
- Ugotowane ziemniaki i dynię odcedzamy, dodajemy masło i śmietankę i ugniatamy na purée.
- Purée doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Studzimy
- Usmażone plastry cukinii przekrajmy na pół (jeżeli cukinia była bardzo mała, nie trzeba plasterków dzielić na pół).
- Plasterki po kolei układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy na jeden brzeg łyżeczkę purée i przykrywamy (powstaje "pół-roladka" jak na zdjęciu poniżej). Nie trzeba używać wykałaczek, które tylko psują przyjemność z jedzenia.
- Roladki zalewamy sosem pomidorowym i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
- Mozzarellę ścieramy na tarce.
- Podpieczone roladki posypujemy mozzarellą i zapiekamy jeszcze przez chwilę (najlepiej z włączoną opcją grill), aż ser się przyrumieni.
- Od razu podajemy.
Smacznego!
Przepis na łososia w marynacie cytrynowej:
Składniki (na dwie porcje):
- 1 duży filet z łososia bez skóry (lub dwa małe kawałki)
- 1 duża cytryna na skórkę i sok + kilka plasterków do podania
- sól, pieprz
- masło sklarowane do smażenia
Wykonanie:
- Łososia myjemy i osuszamy.
- Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok.
- Łososia nacieramy solą, pieprzem i skórką cytrynową. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle przez około 3 minuty z jednej strony, potem 3 minuty z drugiej. Czynność powtarzamy jeszcze raz, żeby mieć pewność, że łosoś jest dokładnie upieczony.
- Podajemy z plasterkami cytryny.
Ślicznie! I jak smacznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl
ale fajne i smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam Wam wypróbować, roladki rozpływają się w ustach :)
OdpowiedzUsuń