Składniki (dla 2 osób):
- garść świeżych liści szpinaku (im mniejsze tym lepiej)
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małego bakłażana
- 1 mała zielona papryka
- 20 główek pieczarek
- 10 oliwek
- 2 pomidory
- a także inne ulubione, sezonowe warzywa według uznania
- 1 pierś z kurczaka
- kurkuma
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- sos winegret według tego przepisu na sałatkę z łososiem
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon.
- Kroimy w poprzek na dwa cienkie steki.
- Delikatnie rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię, aby nie uszkodzić włókien).
- Nacieramy solą, pieprzem i kurkumą i skrapiamy kilkoma kroplami octu balsamicznego.
- Wkładamy do lodówki na około 1/2 h.
- Szpinak myjemy i obcinamy łodyżki.
- Warzywa myjemy. Bakłażana i cukinii nie obieramy ze skórki.
- Warzywa kroimy w talarki i paski, pieczarki jeżeli są małe mogą zostać w całości.
- Wszystkie warzywa oprószamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową.
- Najpierw grillujemy pieczarki, gdyż puszczą dużo wody.
- Gdy już się "wypocą" dodajemy pozostałe warzywa i grillujemy całość aż będzie chrupiąca i zarumieniona.
- Na końcu grillujemy z obu stron pierś z kurczaka.
- Układamy na talerzu najpierw liście szpinaku, potem kurczaka i grillowane warzywa, na końcu pomidory i oliwki.
- Całość polewamy sosem winegret.
- Możemy podawać z bagietką lub ciabattą, wcześniej grillowaną i skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Smacznego!
Wow! Ile pracy. :-) Podziwiam za wytrwałość. Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie. :-)
OdpowiedzUsuńDzięki, ale jakoś bardzo pracochłonne to danie nie jest :) A jak jeszcze można grillować w ogródku a nie na patelni to już tylko przyjemność :)
OdpowiedzUsuńa ja wlasnie dzisiaj jadlam podobny obiadek:)
OdpowiedzUsuń