Przepis na konfiturę pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata, Nr 4/8. Niestety postępując wg przepisu konfitura nie zgęstniała, więc zdecydowałam się dodać pektynę. Poniżej podaję wersję zmodyfikowaną o ten dodatek.
Składniki:
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 duży melon (około 1 kg)
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 50 dag cukru
- 50 g pektyny
Wykonanie:
- Pomarańcze i cytrynę sparzamy gorącą wodą i cieniutko obieramy ze skórki.
- Skórki zalewamy wodą i gotujemy 5 minut, odcedzamy i kroimy skórki w cieniutkie paseczki.
- Wyciskamy sok z owoców.
- Melona obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę (nie za drobną).
- Do melona dodajemy imbir, sok z cytrusów i skórki.
- Całość zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce na 12 godzin.
- Po tym czasie przekładamy masę do garnka i gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając.
- Po tym czasie dodajemy pektynę i dalej gotujemy 15-20 minut, aż konfitura zacznie gęstnieć.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do do góry nogami, aż konfitura ostygnie.
Jakże aromatyczna musi być, sama nazwa już pieści moje podniebienie :D
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ta zawartośc słoika.
OdpowiedzUsuńale cudne smaki:) wspaniale sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuń