sobota, 1 października 2011

Konfitura cytrusowo-melonowa z imbirem

Robiłam ją po raz pierwszy, wcześniej nigdzie nie próbując, w ramach kulinarnego eksperymentu. Efekt końcowy: konfitura o bardzo oryginalnym i głębokim smaku. Na pewno przypadnie do gustu wielbicielom imbiru. Skórka pomarańczy i cytryny dodaje całości lekkiej goryczki, przełamując słodycz. Idealnie będzie pasować do drożdżowych bułeczek albo jeszcze ciepłych croissantów. A do tego ma intensywny kolor i pięknie prezentuje się w słoiku :).




Przepis na konfiturę pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata, Nr 4/8. Niestety postępując wg przepisu konfitura nie zgęstniała, więc zdecydowałam się dodać pektynę. Poniżej podaję wersję zmodyfikowaną o ten dodatek.

Składniki:
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 duży melon (około 1 kg)
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 50 dag cukru
  • 50 g pektyny
Wykonanie:
  1. Pomarańcze i cytrynę sparzamy gorącą wodą i cieniutko obieramy ze skórki.
  2. Skórki zalewamy wodą i gotujemy 5 minut, odcedzamy i kroimy skórki w cieniutkie paseczki.
  3. Wyciskamy sok z owoców. 
  4. Melona obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę (nie za drobną).
  5. Do melona dodajemy imbir, sok z cytrusów i skórki.
  6. Całość zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce na 12 godzin.
  7. Po tym czasie przekładamy masę do garnka i gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając.
  8. Po tym czasie dodajemy pektynę i dalej gotujemy 15-20 minut, aż konfitura zacznie gęstnieć. 
  9. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do do góry nogami, aż konfitura ostygnie.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Jakże aromatyczna musi być, sama nazwa już pieści moje podniebienie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda ta zawartośc słoika.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudne smaki:) wspaniale sie zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...