środa, 25 kwietnia 2012

Rogaliki zatapiane z konfiturą

Przepis na ciasto drożdżowe, które po wyrobieniu należy umieścić w zimnej wodzie i poczekać aż wypłynie znalazłam na blogu Z piekarnika. Zabieg polegający na lekkim podtopieniu ciasta na tyle mnie zainteresował, że postanowiłam wypróbować ten przepis :) Rogaliki mnie nie zawiodły: są miękkie, pięknie wyrośnięte i co bardzo ważne długo zachowują świeżość. To świetna alternatywa dla rogalików krucho-drożdżowych, gdyż ciasto nie musi leżeć przez noc w lodówce.


piątek, 20 kwietnia 2012

Faszerowana papryka

Tak wiem, znowu quinoa i szpinak...Wybaczcie pewną powtarzalność tego duetu ale po prostu zakochałam się w tym połączeniu. Po zielonych tulipanach i zapiekance przyszła więc pora na nafaszerowanie nimi papryki. Tak jak nie przepadam za faszerowaną papryką z mięsem mielonym (to danie jest dla mnie za ciężkie) tak ta wersja bardzo ale to bardzo mi zasmakowała...

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Tarta migdałowa

Kiedyś, bardzo dawno temu jadłam w pewnej knajpie przepyszny deser, który widniał w karcie jako szwedzkie ciasto migdałowe. Pamiętam do dzisiaj smak tego kruchego spodu i kremu, niestety nigdzie potem nie udało mi się na nie ponownie natrafić. Przygotowując tartę, która powstała z połączenia dwóch przepisów miałam nadzieję, że uda mi się odtworzyć ten smak. Wyszło jednak coś zupełnie innego :) Krem jest podobny w smaku do budyniu, z cudownie chrupiącymi płatkami migdałów, a spód wyszedł odpowiednio kruchy i lekki. Nie odkryłam więc jeszcze przepisu na tamto ciastko, ale stworzyłam bardzo smaczną, aromatyczną i lekką tartę migdałową. Polecam!

P.S. Jeżeli macie sprawdzony przepis na wypiek pt: szwedzkie ciasto migdałowe (koniecznie z białym kremem) dajcie znać!


czwartek, 12 kwietnia 2012

Ciasteczka owsiane z żurawiną na mące orkiszowej

Jako że uwielbiam ciasteczka owsiane postanowiłam wypróbować kolejny na nie przepis. Zdecydowałam się na wersję z mnóstwem pożywnych i sycących dodatków. Ciastka wyszły podobne do tych ciasteczek owsianych, ale po upieczeniu są bardziej zwarte i miękkie. W zasadzie nie umiem stwierdzić, które ciastka są lepsze. Te na pewno bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy przechowywać je w zamkniętej puszce czy słoiku. Przepis pochodzi z książki Liz Vaccariello i Cynthi Sass: Dieta płaskiego brzucha. Zmodyfikowałam go i zmieniłam odrobinę proporcję składników.