niedziela, 29 lipca 2012

Razowa tarta z jagodami pod bezową chmurką

Nie wiem jak to się stało, ale kruche ciasto na razowej mące pierwszy raz zjadłam dopiero niedawno. Od razu pokochałam ten smak! Dodatkowo bardzo miło zaskoczyło mnie to,  że samo przygotowanie ciasta jest o wiele łatwiejsze od tradycyjnego przepisu na kruche. Robiłam je już trzykrotnie i za każdym razem jakoś tak sprawniej i szybciej wszystkie składniki łączą się w całość. Także gorąco polecam, także tym, którzy do tej pory nie lubili przygotowywać tego typu wypieków właśnie ze względu na kłopotliwe zagniatanie. A poza ciastem razowym? Jagody i beza, czyli hmh czego chcieć więcej?

środa, 25 lipca 2012

Wołowina i fasolka stir-fry

Stir-fry czyli błyskawiczne smażenie w woku w wysokiej temperaturze. Ewentualnie woka zastąpić może patelnia z wysokim brzegiem.  Przygotowanie tego dania zajmie Wam tyle czasu ile ugotowanie ryżu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie wołowiny: musi być pokrojona w tak cienkie paski, żeby już po paru minutach smażenia stała się krucha i soczysta. Polecam, póki fasolki pod dostatkiem!

piątek, 20 lipca 2012

Curry kalafiorowo-ziemniaczane

Sezon na kalafior w pełni. Nie wiem jak u Was, ale dla mnie to warzywo przez dłuższy czas było trochę zapomniane. Często przegrywało z brokułami. Postanowiłam jednak trochę go "odświeżyć" i poszukać na niego różnych sposobów. To curry potraktujcie jako zachętę do poeksperymentowania i wyjścia poza najbardziej znany schemat: "kalafior z wody z bułką tartą" :). Kalafior w tym szybkim to przygotowania, jednogarnkowym daniu gra pierwsze skrzypce: jest jędrny i soczysty, ale nie twardy. Z kolei czerwona pasta curry całości nadaje fajnego wyrazu. Do podania z jogurtem naturalnym i chlebkiem naan (koniecznie!).

poniedziałek, 16 lipca 2012

Porzeczkowe brownie

Klasyczne, czekoladowe brownie (a więc ciężkie, bardzo czekoladowe i mokre ciasto) z porzeczkowym akcentem. Błyskawiczne do przygotowania, bez użycia miksera. Myślę, że miłośnicy nie za słodkich, odrobinę cierpkich smaków pokochają je od pierwszego kęsa :).

wtorek, 10 lipca 2012

Tagliatelle z grillowanymi warzywami

Błyskawiczne, lekkie danie o apetycznym wyglądzie. Użyłam tagliatelle ze szpinakiem i pomidorami co nadało całości fajnego koloru. Lubię takie proste potrawy składające się z kilku dobrze skomponowanych składników. Dla wielbicieli ostrości makaron można doprawić papryczkami chili. Ważne, żeby użyć oliwy wysokiej jakości, bo to głównie ona nadaje całości odpowiedniego wyrazu. Polecam!

wtorek, 3 lipca 2012

Mini serniczki z sosem malinowym

Postanowiłam trochę pokombinować i poprzerabiać znane mi przepisy na serniki. Chodziło mi o to, żeby połączyć ulubione przeze mnie składniki i dodatkowo, żeby nie piec od razu całej blachy (w razie spektakularnej porażki :)). Efektem kombinowania i prób są te mini serniczki, dodatkowo z sezonowym sosem z malin. Z eksperymentu jestem bardzo zadowolona! No i forma podania sprawia, że  deser ten doskonale nadaje się także na piknik, imprezę czy przyjęcie w plenerze. Polecam!