Składniki (na około 6 porcji)
- 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 marchewka
- pół małego selera
- 1/2 pora
- 1 cukinia
- 4 duże ziemniaki
- połówka małego kalafiora
- garść płatków migdałowych
- ulubiony makaron
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę, seler i ziemniaki obieramy ze skóry.
- Cukinię i pora kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinię i pora.
- Marchewkę, ziemniaki i selera kroimy w kostkę, kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki.
- W bulionie najpierw gotujemy przez 10 minut marchewkę i selera, potem dodajemy ziemniaki, gotujemy dalej 10 minut, na końcu wrzucamy kalafiora, cukinię i pora i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Całość miksujemy blenderem na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku.
- Przed podaniem dodajemy śmietankę i uprażone na suchej patelni płatki migdałów.
- Można podawać z makaronem, grzankami czy groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
och, już czuję ten smak!
OdpowiedzUsuńjuż zachwycam się konsystencją.
wspaniała zupa.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com