Składniki: (na 1 dużą pizzę - dla dwóch osób)
Ciasto wg tego przepisu z 1/2 składników
farsz:
- 10-12 pomidorków cherry
- 5-6 plasterków wędzonego boczku
- świeżo mielona sól i pieprz
- tarty parmezan lub inny żółty ser (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek z dodatkiem ziół i czosnku (lub inna ulubiona)
- roszponka lub rukola
- Gotowe ciasto rozwałkujemy na ulubiony kształt (ja tym razem zdecydowałam się na prostokąt) i lekko smarujemy oliwą.
- Na spodzie układamy plasterki boczku i pomidorki cherry, przekrojone na pół, skórką do dołu.
- Całość zapiekamy około 15 minut, uważając by farsz się nie podpiekł za mocno.
- 5 minut przed wyjęciem możemy posypać pizzę tartym serem (opcjonalnie).
- Po upieczeniu posypujemy roszponką lub rukolą.
- Osobiście lubię, jak każdy już na talerzu sam doprawia i skrapia sobie oliwą pizzę, ale oczywiście można to zrobić przed podaniem (uwaga boczek jest dosyć słony, więc bądźmy ostrożni z solą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz