Składniki: (na około dużych 15 ciasteczek)
- pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego Demerara
- pół kostki (100 g) masła
- 3 łyżki płynnego miodu lub golden syropu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek gorącej wody
- pół szklanki żurawiny
- pół szklanki płatków migdałów
Wykonanie:
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy sodę oczyszczoną.
- W suchych składnikach robimy wgłębienie, wlewamy masło, sodę i miód.
- Mieszamy, aż uzyskamy klejącą masę.
- Jeżeli masa jest nadal za sucha i sypka dodajemy jeszcze odrobinę ciepłej wody i miodu.
- Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
- Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w dość dużych odstępach (ciasteczka urosną) po łyżce ciasta (możemy użyć łyżki do lodów jeżeli mamy).
- Pieczemy około 10 minut lub aż ciastka staną się brązowe.
- Uwaga jeżeli ciastka trochę się "rozpłyną" w trakcie pieczenia, po lekkim ostudzeniu można jeszcze je delikatnie ukształtować.
- Studzimy na kratce.
Smacznego!
Śliczne!
OdpowiedzUsuńPyszna prezentacja.
Pozdrawiam Cię!
Cudne!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają tak pysznie napakowane tymi migdałami i żurawiną..
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie - mniam!
OdpowiedzUsuńWygladaja pieknie! A ze sa na dodatek zdrowe, to od razu porywam dwa :)
OdpowiedzUsuńApetyczne te ciasteczka;)
OdpowiedzUsuńUrocze ciastka! :)
OdpowiedzUsuń