poniedziałek, 2 stycznia 2012

Kawowo-czekoladowy chlebek bananowy

Przepyszny chlebek bananowy, który dodatkowo kryje w sobie bogaty smak czekolady i delikatny posmak kawy. Czy połączenie bananów z czekoladą i kawą także zdobywa Wasze serca? Bo moje na pewno. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, chwilę po upieczeniu, jak i na zimno. Nam najbardziej smakował polany syropem klonowym, ale pasuje do niego także masa innych dodatków. Następnym razem na pewno spróbuję go z białym serem. W planach mam także modyfikację tego przepisu w formę muffinów bananowych :).

Składniki (na jeden bochenek w foremce keksowej 12 na 30 cm):
Przepis pochodzi ze strony Banana Bread Recipes.  Przetłumaczyłam go i modyfikowałam.
  • 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • pół szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1/4 szklanki cukru muscovado
  • pół szklanki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie rozpuszczonej w wodzie)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy miazgę bananową, cukry, masło, mleko i jajko (możemy użyć miksera, możemy też dokładnie wymieszać różdżką albo łyżką).
  3. W drugiej misce łączymy ze sobą sypkie składniki (mąkę, kawę, sodę i sól).
  4. Sypkie składniki dodajemy do płynnych i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę (będzie rzadka). Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę.
  5. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45-55 minut.
  7. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Jeżeli patyczek jest suchy, wyłączamy piekarnik.
  8. Studzimy chlebek przy uchylonym piekarniku.
  9. Od razu podajemy lub czekamy aż chleb będzie zupełnie zimny.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Kolejny doskonaly bananowy chlebek. Zapisuje do zrobienia :)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. czuje ten zapach!! ale mam teraz smaka na takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robiłam bananowe muffinki. Pycha! Ten chlebek na pewno też. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...