Składniki (na około 20 małych kotlecików):
- 4 mrożone filety z dorsza (lub innej białej ryby, ja użyłam kostek)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- pół szklanki tartego parmezanu
- pół szklanki świeżo startej bułki (lub kupnej bułki tartej)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
sos koperkowy:
- 3 łyżki siekanego świeżego koperku
- 2 łyżeczki majonezu
- 5 łyżek jogurtu
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
- Zaczynamy od sosu koperkowego: wszystkie składniki na sos mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby odrobinę się schłodził.
- Zamrożoną rybę gotujemy na parze aż do miękkości. Studzimy.
- W misce rozdrabniamy rybę widelcem, dodajemy majonez, musztardę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
- W ręku formujemy małe, dosyć płaskie kotleciki, które potem smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Szybkie, proste, pyszne :) Smacznego!
Pysznie wygladaja! Od czasu do czasu nachodzi mnie ogromna ochota na taka panierowana, smazona rybke.
OdpowiedzUsuńlubię kotlety z ryby, choć do swoich nigdy nie dodawałam parmezanu i nie robiłam ich raczej w takim sosie. ciekawe:):):)
OdpowiedzUsuńmmm, zjadłabym takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuń